Hoppa till innehållet

Annons

Hon öppnar nytt galleri: ”Umgåtts med konstnärer sedan jag var liten”

Fem frågor till Caroline Dalenson som i dag måndag slår upp portarna till galleriet Carling Dalenson.

Varför öppnar du ett nytt galleri?

”Det här är en förlängning på Carling Dalenson som fanns i Stockholm för 25 år sedan och som startades av mina föräldrar. Sedan gick det arbetet över till att de samlade på konst. Nu kände jag att jag ville ta upp galleriverksamheten igen och göra en liten större satsning tillsammans med min pappa Theodor Dalenson. Han tyckte att den här typen av galleri saknades i Stockholm.”

Hur ser ditt konstintresse ut?

”Jag har haft ett konstintresse så länge jag kan komma ihåg, i och med att samlandet funnits i familjen och jag har umgåtts med konstnärer sedan jag var liten.”

Vad har du för roll i gallerisatsningen och vilken roll har din far Theodor Dalenson och din mor Isabella Dalenson ? 

”De är medgrundare tillsammans med mig. Jag kommer främst att sköta galleriet och så ska vi tillsammans lägga en plan för vad vi vill göra. Vi vill släppa en digital plattform som är lite större där vi ökar antalet konstnärer och möjligheter att handla online så småningom. Tillsammans vill vi få det här att växa.” 

Kan du berätta om er första utställning som öppnar den 24 augusti i Stockholm. 

”Vi inleder med en utställning med Robert Mapplethorpe, under namnet Artists and Muses. Vi visar porträtt av många av hans konstnärsvänner från 70- och 80-talet. De ger en inblick i hans liv och New Yorks konstscen. Och sedan finns en rad av hans musor som Lisa Lyon och Sonia Resika.” 

Kommer det här galleriet att gå med vinst?

”Ja, det är ju en affärsverksamhet.”

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera