Annons

Hon målar det svenska mellanförskapet – ”kom från hungern”

Med en digital pensel och färgstarka målningar från förorten vill Munira Yussuf bredda den svenska konstsfären. ”Jag vill öppna dörren för mer mångfald inom konstbranschen”. 

Munira Yussuf står i mitten av torget vid Vällingby centrum. I handen håller hon verket ”Falling”, som handlar om psykisk ohälsa. ”De allra vackraste konstverken har en viktig historia bakom sig”, säger hon.
Munira Yussuf står i mitten av torget vid Vällingby centrum. I handen håller hon verket ”Falling”, som handlar om psykisk ohälsa. ”De allra vackraste konstverken har en viktig historia bakom sig”, säger hon.Foto:Joey Abrait

När Munira Yussuf växte upp i Sverige på 1990-talet önskade hon att hon skulle få se en svart Superman eller Superwoman i biosalongen. Det hände aldrig. I stället tog hon saken i egna händer och började som 18-åring att skapa egen konst – med svarta kvinnor i fokus. 

”När jag började hade jag ingen att se upp till. Det jag skapade kom från hungern av att skapa något jag kunde relatera till. Jag inspirerades mycket av japansk konst och deras kultur av att det inte är fel att vara annorlunda”, säger hon. 

I dag är hon 25 år och delar vardagen mellan Umeå, där hon studerar till socionom, och familjehemmet i Stockholm, där hon redan börjat jobba som socialsekreterare. 

Gemensamt för de båda platserna är att hon ritar. Vad som började som ett intresse och en önskan om att få se svarta kvinnor i bild har i dag vuxit till något större. I takt med att utbildningen rullat på har hon fått allt fler förfrågningar om skräddarsydda konstverk. I dag har hon alltifrån privatpersoner till Riksteatern som kunder. 

”Jag vill fortsätta att skapa konst för projekt som inspirerar mig, både med företag och privatpersoner. I och med det vill jag fortsätta öppna dörren för mer mångfald inom kostbranschen, och jag vill visa på det intersektionella perspektivet i min konst – att alla kvinnor inte har samma förutsättningar.” 

Tvärtemot de flesta konstnärer rör Munira Yussuf sällan en penna under skaparprocessen. Istället jobbar hon enbart med datorn, och drar penselstråken med datormusen. Bilderna skapas i bildbehandlingsprogrammen Gimp och Photoshop. 

En bild tar åtta till tio timmar att göra. Konstverken är färgstarka och motiven bottnar ofta Munira Yussufs uppväxt i Stockholms förort, som dotter till två invandrande föräldrar.

”Mellanförskapet är ett viktigt tema för mig. Även om jag känner mig som en somalier så känner jag ändå inte att jag skulle passa in i Somalia, eftersom jag är så svensk. Både min somaliska och min svenska kultur är en viktig del av min identitet.”

Munira Yussuf står på torget i Vällingby Centrum och håller upp tavlan ”Falling”. Som en del av temat kring mellanförskap får Stockholms förorter ofta spela en stor roll i hennes konst. 

”Jag växte upp i Hjulsta och hade en trygg uppväxt. Det är något man inte alltid får höra om förorten i media.”

Hon lyfter särskilt fram gemenskapen som något som utmärker Hjulsta. 

De färgglada tavlorna skräddarsys inte bara åt kunder, utan säljs också som affischer. I takt med det ökade intresset har hon fått ta ytterligare en roll, utöver den som socionom och konstnär. 

”Det är inte lätt att vara en ny entreprenör. Just nu försöker jag bygga upp mitt företag. Det går bra att få in nya projekt, men jag vill fortsätta att lära mig så att det kan bli ännu större.” 

När hon reflekterar över dagens framgång tror hon att sociala medier har spelat en stor roll i att få fram den här typen av konst. 

”Jag tycker att det går framåt. Tittar man på hur mycket sociala medier har påverkat bilden av hur den nya konstvärlden ser ut har dörrarna öppnats lite mer. Det är det som händer när vi själva får kontrollera våra plattformar.”

Målet är att nå ända in till de finaste salongerna. 

”Jag vill jättegärna ha min konst på Moderna museet eller Fotografiska. Att det skulle kunna gå så långt.”

Sedan Munira Yussuf växte upp som barn och önskade att få se en svart Superwoman har mycket hänt. Men hon tycker att det fortfarande finns mycket att göra. Inte minst framför den digitala canvasen. 

”Jag tänker på min systers barn som växer upp i Sverige i dag. De ser mer representation, men de skulle behöva se ännu mer. Så att de förstår att det inte är omöjligt för dem att ta sig dit också. Folk ska känna sig välkomna och sedda, och konsten är en viktig del av det.”

 

 

”Mellanförskap” är en kän­s­la som kan infinna sig hos personer med ursprung i två eller flera kulturer.

Källa: Språktidningen


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?