ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Hon hoppas få patent på ny metod för ögonfransar

  • Foto: Evelina Carborn

Många entreprenörer vill haka på trenden med bryn och fransar.

Finare Fransar är ytterligare ett exempel på företag där en ung kvinnlig entreprenör har sett och fyllt ett behov inom skönhetsbranschen.

Jenny Bruno, grundare av Finare Fransar, befinner sig i salongen vid Täby Centrum.

Det är en av tre salonger i Stockholmsområdet och flaggskeppet i företaget. Lokalen delas av med en stor glasvägg där den yttre delen fungerar som entré och reception.

Kunderna tar av sig skorna vid dörren och erbjuds i stället tofflor, vita, liksom heltäckningsmattan och resten av det ljusa rummet. På andra sidan glasväggen ligger kunderna på britsar och stylisterna arbetar hukandes över dem med pincett i handen och munskydd.

Enskilda syntetiska fransar limmas fast på ögats naturliga för att ge volym och längd och kan hålla i upp till fyra veckor.

Trenden har vuxit kraftigt under de senaste åren. Enligt Jenny Bruno beror det på att kunderna vill lägga mindre tid på att ta på och av sitt smink.

”Vi lever ju i ett formel 1-samhälle där allt ska gå fort och det här sparar otroligt mycket tid”, säger Jenny Bruno.

Hon tjatade till sig en fransutbildning på salongen som hon själv regelbundet besökte 2010 och fastnade direkt för arbetet.

Två år senare öppnade hon sin första salong. I dag har Finare Fransar över 30 anställda och 2016 omsatte bolaget 9,5 miljoner kronor.

Kundkretsen har blivit större och den typiska kunden är i dag äldre än för ett par år sedan. Även om de ofta efterfrågar diskreta fransar är den generella trenden en annan.

”Nu ska fransarna synas mer och mer. Det har utvecklats från singelfransar till volymfransar och i dag gör vi även fransar med megavolym.”

Varför har det blivit så vanligt?

”Jag tror att det har mycket att göra med Instagram och alla bilder. Det är vår största kanal ut. Ju fler av våra influencers som använder våra produkter desto fler vet vad fransförläggning är. Men jag tror också att trenden med selfies har påverkat – alla vill ju se bra ut på bilderna de lägger upp.”

Fransförlängningen som görs på Finare Fransar tar upp till två timmar, något som krävs för att få fransarna att hålla länge.

Behandlingarnas längd blir snabbt fysiskt påfrestande för stylisterna som sitter hukade över kunderna hela dagarna.

För att undvika kemikalierna som finns i limmet använder de anställda alltid munskydd, men det händer att kunderna själva utvecklar en överkänslighet mot limmet och därför måste sluta med behandlingarna.

För att förebygga detta arbetade Jenny Bruno fram en idé om hur det skulle gå att förbättra arbetsmiljön både för stylisterna och för kunderna.

Våren 2015 tog hon kontakt med Hans Grönqvist på forskningskoncernen Swerea, sedan dess har de arbetat tillsammans för att ta fram en arbetsprocess som både ska förkorta behandlingstiden samt minska hälsoriskerna kring limmet.

”Det har tagit lång tid att ta fram men det är en ny, helt säker, process som är i patentdiskussion just nu”, säger Hans Grönqvist.

Efter tre års samarbete väntar de nu på patentbeslutet innan de kan offentliggöra den nya arbetsprocessen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer