1515

Hon går från riksdagen till att bli årets kvinnliga ekonom

Den 27-årige ekonomen Sofia Fölster har redan hunnit med fyra år som riksdagsledamot.

Som vinnare av Handelshögskolans årliga pris till framstående kvinnliga ekonomer laddar hon nu för ett år inom bilindustrin.

Foto:Juliana Wiklund

För artonde året delar Handelshögskolan ut stipendiet Female Economist of the Year. Huvudsponsor i år är Volvo Cars, som erbjuder vinnaren att arbeta med olika projekt under ett år. Arbetsplatserna blir på kontoren i Göteborg, Stockholm och Silicon Valley i USA.

”Det känns stort att få en så viktig utmärkelse för att uppmärksamma kvinnor i näringslivet. Trenden går åt rätt håll, men det är alldeles för få kvinnor i näringslivets toppskikt”, säger Sofia Fölster.

Uppdraget som moderat riksdagsledamot lämnade Sofia Fölster i höstas. I dag går hon Handelshögskolans tvååriga Mastersprogram och redan i slutet av augusti är hon redo att börja på Volvo Cars.

Riksdagsledamot är ett udda karriärval för en nybliven ekonom. Varför?

”Jag hade varit politiskt aktiv länge, både i ungdomsförbund och kommunpolitik. Mitt engagemang gäller bland annat frågor som rör unga och jämställdhet.”

Dina lärdomar från riksdagen?

”Erfarenheter kring ledarskap, att fatta beslut och att ta ansvar. På ett personlig plan var det bra att våga ta risker, gå min egen väg och att vara annorlunda. Att jag följde mitt hjärta ledde till att jag fick påverka utvecklingen av stora samhällsfrågor.”

Jämställdhet är en av de frågor som Sofia Fölster är engagerad i.

”Trots att riksdagen och politiken har kommit längre än näringslivet när det gäller jämställdhet kände jag mig ofta ensam som ung kvinna. Ett aktivt arbete behövs för att både kvinnor och män ska kunna nå höga positioner på lika villkor”, säger hon.

Vad engagerar dig mest?

”Att driva på förändring, då passar Volvo jättebra. Volvo Cars var nästan uträknat för tio år sedan, i dag är bolaget i framkant när det till exempel gäller elektrifiering och självstyrande fordon.”

”Hela industrin är inne i en förändringsprocess, drivet av faktorer som digitalisering och artificiell intelligens. Istället för att bli rädd av ny teknik gäller det att se möjligheterna, det är spännande”, säger Sofia Fölster.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?