Annons

Hon går från riksdagen till att bli årets kvinnliga ekonom

Den 27-årige ekonomen Sofia Fölster har redan hunnit med fyra år som riksdagsledamot.

Som vinnare av Handelshögskolans årliga pris till framstående kvinnliga ekonomer laddar hon nu för ett år inom bilindustrin.

Foto:Juliana Wiklund

För artonde året delar Handelshögskolan ut stipendiet Female Economist of the Year. Huvudsponsor i år är Volvo Cars, som erbjuder vinnaren att arbeta med olika projekt under ett år. Arbetsplatserna blir på kontoren i Göteborg, Stockholm och Silicon Valley i USA.

”Det känns stort att få en så viktig utmärkelse för att uppmärksamma kvinnor i näringslivet. Trenden går åt rätt håll, men det är alldeles för få kvinnor i näringslivets toppskikt”, säger Sofia Fölster.

Uppdraget som moderat riksdagsledamot lämnade Sofia Fölster i höstas. I dag går hon Handelshögskolans tvååriga Mastersprogram och redan i slutet av augusti är hon redo att börja på Volvo Cars.

Riksdagsledamot är ett udda karriärval för en nybliven ekonom. Varför?

”Jag hade varit politiskt aktiv länge, både i ungdomsförbund och kommunpolitik. Mitt engagemang gäller bland annat frågor som rör unga och jämställdhet.”

Dina lärdomar från riksdagen?

”Erfarenheter kring ledarskap, att fatta beslut och att ta ansvar. På ett personlig plan var det bra att våga ta risker, gå min egen väg och att vara annorlunda. Att jag följde mitt hjärta ledde till att jag fick påverka utvecklingen av stora samhällsfrågor.”

Jämställdhet är en av de frågor som Sofia Fölster är engagerad i.

”Trots att riksdagen och politiken har kommit längre än näringslivet när det gäller jämställdhet kände jag mig ofta ensam som ung kvinna. Ett aktivt arbete behövs för att både kvinnor och män ska kunna nå höga positioner på lika villkor”, säger hon.

Vad engagerar dig mest?

”Att driva på förändring, då passar Volvo jättebra. Volvo Cars var nästan uträknat för tio år sedan, i dag är bolaget i framkant när det till exempel gäller elektrifiering och självstyrande fordon.”

”Hela industrin är inne i en förändringsprocess, drivet av faktorer som digitalisering och artificiell intelligens. Istället för att bli rädd av ny teknik gäller det att se möjligheterna, det är spännande”, säger Sofia Fölster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?