1515

Hon föreslås bli ny LO-ordförande

LO:s valberedning föreslår Susanna Gideonsson, i dag ordförande för Handels, som ny ordförande för LO, enligt ett pressmeddelande.

Susanna Gideonsson.
Susanna Gideonsson.Foto:Alexander Larsson Vierth/TT

Hon föreslås väljas på kongressen den 15 juni och tar därmed över efter Karl-Petter Thorwaldsson.

Som förste vice ordförande föreslås omval av Therese Guovelin. Som ny andre vice ordförande föreslås Lisa Bengtsson, förbundssekreterare i Kommunal.

”Det är en stark och mycket kompetent LO-ledning som vi föreslår från valberedningen. Det finns bra bredd och djup i förslaget både vad gäller kunskaper och erfarenheter”, säger valberedningens sammankallande Malin Ackholt i pressmeddelandet.

”Det här laget kommer att kunna leda LO på ett tryggt och bra sätt de kommande åren.”

Susanna Gideonsson har tidigare offentligt berättat att hon är villig att ta över LO-klubban, även om hon då till följd av sin ålder bara skulle vara aktuell för en kongressperiod på fyra år. Susanna Gideonsson fyller 57 år i dag, 19 maj.

”Det var inget lätt beslut. Men om vi vill något som förbund måste vi också vara beredda att ta ansvar”, sade hon till den egna tidningen Handelsnytt i mitten av mars.

15 juni håller LO sin 29:e ordinarie kongress. Men i coronakrisens spår är den rejält nedbantad. Det digitala mötet ska i stort sett bara behandla valet av ny LO-styrelse, resten av frågorna skjuts till höstens representantskap och en återupptagen kongress nästa vår.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?