1515
Annons

Hon blir chef för nytt museum: ”Viktigt att vi lär oss något av det som hänt”

Den 1 februari tillträder Katherine Hauptman den nya tjänsten som chef för Sveriges museum om Förintelsen. Sedan 2018 har hon varit chef för Historiska museet i Stockholm där hon arbetat med olika samverkansprojekt för att bredda engagemanget i Förintelsen. 

Katherine Hauptman.
Katherine Hauptman.Foto:Jens Mohr

Hur förbereder du dig för din kommande roll som chef för Sveriges museum om Förintelsen?
”Jag fördjupar mig i Förintelsens historia på olika sätt och knyter kontakter. Jag försöker även tillsammans med andra kloka människor tänka igenom var det här nya museet kan vara, samt ta reda på vilket sätt det ska spela en roll i samhället framöver.”

Vilka utmaningar finns det med att bli chef för ett museum som inte ännu finns fysiskt?
”Det är en stor utmaning i att bygga upp en organisation som inte finns från början, men jag ser också att det ger möjligheter. Utmaningarna är att alla, inklusive jag själv, har stora förväntningar på vad det här museet ska bli. Att kunna jobba med flera saker samtidigt utan att bli för otålig i att det ska bli bra blir en utmaning.”

När är förhoppningen att museet ska stå klart?
”Det kommer vara en process, så det kommer ske i flera olika steg. Det kommer lanseras några digitala aktiviteter nu i sommar, men att bygga upp ett permanent museum tar många år. Jag kan inte säga någon speciell tidpunkt, men vi kommer att ha en tillfällig verksamhet under kanske fem år eller så innan ett permanent museum står klart.”

Finns det än så länge någon annan anställd än du?
”Nej, det gör det inte på själva avdelningen för museet. Museet ingår ju däremot i myndigheten Statens historiska museer, så det finns personal som redan jobbar med det. Vi kommer att anställa fler personer specifikt för det här museet, men de finns inte på plats än.”

Vad är din vision för museet?
”Att det blir ett museum som spelar en roll i samhället framöver och bidrar till att fördjupa kunskaperna om Förintelsen. Jag vill även att museet för vidare erfarenheterna av Förintelsen och visar hur den fortfarande påverkar samhället. Det är viktigt att vi lär oss något av det som hänt så att Förintelsen inte händer igen.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?