ANNONS:
Till Di.se
Fastighet

Hon basar över statens säkraste byggnader

  • Åsa Hedenberg är vd för Specialfastigheter, som förvaltar fängelser och andra byggnader med särskilda krav på säkerhet. Foto: Amanda Lindgren

Med kunder som Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Totalförsvarets forskningsinstitut sticker Specialfastigheter ut som fastighetsbolag.
Vd:n Åsa Hedenberg ser ett råare samhällsklimat där säkerheten behöver förbättras.

En av de första saker som skedde efter att Åsa Hedenberg tillträdde som vd 2014 var att man satte in metallbågar på Rådhuset i Stockholm, innan dess kunde vem som helst kliva in i rättssalen med ett vapen.

”Det gör vi nu även på tingsrätten i Lund, annars fungerar det inte arbetsmiljömässigt. Hotbilden är större i dag, många vågar inte vittna och vi måste säkerställa att det är säkra miljöer så att alla vågar. Samtidigt måste domare och andra i byggnaden känna sig trygga”, säger Åsa Hedenberg.

I början av 1990-talet låg många av Sveriges säkerhetsklassade fastigheter inom Byggnadsstyrelsen. Den avvecklades 1993 och byggnaderna delades upp på flera bolag. Enligt Åsa Hedenberg ansåg man då att exempelvis polishus och domstolar kunde hysas in i vanliga kontor på marknaden.

”Men det tycker nog inte poliserna i dag. De är hotade och det förekommer attacker mot polishus, både fysiskt och mot informationssäkerheten. Vi ser nu också att många söker sig till oss.”

För Specialfastigheter innebär det att efterfrågan är skyhög och man sitter med en projektportfölj värd en bra bit över 5 miljarder kronor. Den största kunden är Kriminalvården som har högre krav på dagens anstalter.

”Samhället har ju förändrats mycket och störst behov är det av att ersätta gamla byggnader med nya, det sker väldigt mycket via utveckling av vårt befintliga fastighetsbestånd. Mycket av det här byggdes på 1960- och 70-talen och vi behöver renovera. Så det finns dels ett fysiskt behov, men det handlar också om arbetsmiljöfrågor då Kriminalvården jobbar väldigt annorlunda i dag. Det pratas också mycket om ett tyngre klientel, det är tuffare i dag och då krävs säkra miljöer för dem som arbetar där”, säger Åsa Hedenberg.

Ur ett företagsperspektiv ser uppdraget från styrelsen ut precis som på andra fastighetsbolag – att säkra värdeökning och skapa tillväxt.

Trots sin specialisering agerar bolaget på en konkurrensutsatt marknad där det finns privata fängelser, polishus och domstolar.

Det har på senare år också vuxit fram ett intresse för samhällsfastigheter bland investerare. Trygga hyresgäster i form av myndigheter på långa hyreskontrakt lockar.

”Uppdraget att bygga Säkerhetspolisens huvudkontor förvärvade vi i konkurrens och vi har även lyckats köpa ett par stora pjäser som vi anser ska vara hos oss. Dels rättscentrum i Luleå från Castellum och så förvärvade vi fastigheten med Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som hyresgäst i Kista, den köpte vi av en amerikansk fastighetsfond. Jag kan ju här tycka att det är väldigt märkligt att en amerikansk fond kan äga en fastighet där vi bedriver högkvalitativ försvarsforskning”, säger Åsa Hedenberg.

Annars handlar väldigt mycket av arbetet i dag om informationssäkerhet.

På Specialfastigheters kontorsrum finns det lås, datorer behöver kort för att låsas upp och all personal är säkerhetskontrollerad. Skälet är givetvis de klienter och fastigheter som finns i bolagets portfölj, att bli av med information finns inte på kartan menar Åsa Hedenberg.

De flesta av fastigheterna är också i drift dygnet runt och måste säkras mot avbrott i verksamheten. Försök att hacka it-systemen pågår ständigt och Åsa Hedenberg tycker det är anmärkningsvärt att det är så många hackerattacker mot samhället som lyckas. Här har fastighetsbranschen varit naiv och inte agerat i dessa frågor, anser hon.

Det handlar mycket om kostnad och kompetens, värdet kommer förvisso inte förrän det händer något men frågan är om man verkligen ska våga satsa på att man nog klarar sig.

”Jag hoppas och tror att styrelsen i fler företag får upp detta på agendan i större utsträckning, annars kommer vi att få lära oss den hårda vägen. Den ekonomiska brottsligheten med hackers och den traditionella brottsligheten har hittat varandra, de har förstått att det inte fysiskt går att råna banker längre. Men det är lite roligare att jobba proaktivt än reaktivt. Vi måste säkerställa att vi är lite före buset, och än så länge är buset lite före oss.”

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies