1515
Annons

Hon är spindeln i nätet när Ericsson gör 5g-succé

Ericssons framgångar inom 5g var den viktigaste förklaringen till förra veckans överraskande starka rapport som fick aktien att lyfta mot femårshögsta.

Åsa Tamsons står som affärsområdesansvarig mitt i utvecklingen när framtidstekniken nu blir verklighet.

5g kan inte bara skapa produktivitetsförbättringar och öka lönsamheten för företag. Tekniken kommer även bidra till en minskad klimatpåverkan, säger Åsa Tamsons.
5g kan inte bara skapa produktivitetsförbättringar och öka lönsamheten för företag. Tekniken kommer även bidra till en minskad klimatpåverkan, säger Åsa Tamsons.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Telekomjätten Ericssons ERIC B -0,40% Dagens utveckling vd Börje Ekholm räknade i samband med kvartalsrapporten i förra veckan upp att bolaget nu har 113 påskrivna 5g-kontrakt och 65 5g-nätverk redan live. 

Åsa Tamsons, chef för affärsområdet technologies & new businesses på Ericsson ser inte bara goda förtjänster för det egna bolaget med femte generationens mobilnät.

”5g har möjlighet att driva en triple bottom line impact, det vill säga såväl en produktivitets- och effektivitetsförbättring som bättre lönsamhet men också driva en exponentiell förbättring för miljön och vårt samhälle”, förklarar hon.

Till skillnad från tidigare generationers mobilteknik är det nu inte konsumentmarknaden och telefonerna som kommer i första hand.

”5g är designat efter behov hos industrin för att kunna koppla upp mer trådlöst, mer av det som i dag inte är uppkopplat alls eller som är trådbundet, vilket ger en mycket större flexibilitet, och med 5g också mycket bättre stabilitet och högre säkerhet.”

En finess med detta är att 5g också går att sätta upp lokalt, med ett helt eget nät.

”Du behöver inte vänta på en publik utrullning och perfekt täckning i ett helt land. Vi ser i dag en väldig efterfrågan på de privata nätverken. ABB, Atlas Copco och Daimler är några som redan använder egna lokala 5g-nätverk i sina fabriker.”

5g innebär stora möjligheter till en resurseffektivare industri, enligt Ericsson. 

”De som tillverkar mer avancerade produkter som de stora svenska verkstadsföretagen och konsumentelektronikindustrin där väldigt mycket material i dag går till spillo. Ofta använder man inte heller energi och maskiner till fullo. Här finns stora möjligheter genom att koppla upp, kunna automatisera mer och få bättre precision.”

Ett exempel är Ericssons egen 5g-uppkopplade fabrik i USA.

”Där har vi kombinerat 5g med mer automatisering vilket gör att vi kan producera mer på närmare håll vilket gör att vi slipper skeppa komponenter långväga med flyg. Med den typen av produktion kan vi minska vårt flygburna leverantörskedja med 50 procent.”

Foto:Jesper Frisk

Ett annat exempel som Åsa Tamsons beskriver är tillverkningen av rotorblad till jetmotorer.

”Det är en extremt svår precisionsprocess där 5g-uppkopplade maskiner kan spara så stora mängder spill årligen på den lilla applikationen att det motsvarar samma klimateffekt som om halva Sveriges befolkning flyger tur och retur till Thailand.”

Allt fler saker uppkopplade och allt mer data skulle i sig kunna innebära en större klimatpåverkan i form av ökad energiåtgång. 

”Det kompenseras till stor del av att 5g har tio gånger bättre energieffektivitet jämfört med 4g. Ett batteri i en sensor räcker alltså tio gånger så länge med den nya tekniken”, enligt Åsa Tamsons.

Förutom industrin ser hon också bland de första och största möjligheterna med 5g för smarta transporter.

”Det är saker som rör sig så du behöver mobil uppkoppling för att kunna sända data, för att kunna hantera rutter och fleat management. I dag finns 30 procent av alla mobila internet of things-uppkopplingar inom transportsektorn och den förväntas utgöra en så stor del även framöver.”

Det hon ser som extra intressant med 5g i transportsektorn är möjligheten att kombinera mobil uppkoppling med elektrifiering för lastbilstransporter. 

”I ett land som Sverige givet våra energikällor skulle bara det skiftet innebära en 90-procentig CO2-reduktion.” 

Foto:Jesper Frisk

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?