1515

Hon är näringslivets mäktigaste kvinna

På torsdagskvällen utsågs näringslivets 125 mäktigaste kvinnor för 21:a året i rad, av Veckans Affärer. Och den allra mäktigaste kvinnan i näringslivet 2018 är Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco. 

Foto:CAROLINA BYRMO
”Jag sitter lite som jag vill i styrelserummet, säger Åsa Bergman”
”Jag sitter lite som jag vill i styrelserummet, säger Åsa Bergman”Foto:CAROLINA BYRMO
Åsa Bergman på toppen av Swecohuset med utsikt över Stockholm.Foto:CAROLINA BYRMO
Foto:CAROLINA BYRMO

Direkt efter civilingenjörsutbildningen inom väg och vatten vid KTH klev Åsa Bergman in på Sweco SWEC B -2,68% Dagens utveckling . Ett av de första projekt som hon ledde var PUB-varuhuset vid Hötorget, numera ombyggt till Scandichotellet Haymarket. 

Var det planen när du sökte till KTH att jobba hos Sweco?
”Nej, det var under sista året på KTH som vi bjöds in till olika företag. Ett av företagen var arkitektbyrån FFNS, det företag som några år senare blev Sweco. Jag började jobba där 1991 och det var så kunskapsintensivt att det nästan dallrade i luften därinne. Sättet som jag blev bemött på, stoltheten över spännande projekt, det tilltalade mig jättemycket”, säger Åsa Bergman.

Sweco är en koncern vars verksamhet spänner sig över hela samhället.

”Vi ritar och designar framtidens städer och samhällen. Exempelvis i form av bra lösningar i kollektivtrafiken, bra tillgänglighet, bra bostadsområden, hur rent vatten kan bli. Det är ett stort ansvar med många olika perspektiv som påverkar många människor, inte bara våra medarbetare och kunder, utan alla medborgare”, säger Åsa Bergman.

”Jag känner ett stort ansvar när jag står här”, sa Åsa Bergman i sitt tal när hon utsågs till den mäktigaste kvinnan i näringslivet.
”Jag känner ett stort ansvar när jag står här”, sa Åsa Bergman i sitt tal när hon utsågs till den mäktigaste kvinnan i näringslivet.

Hur känns det nu att utses till ”näringslivets mäktigaste kvinna”?
”Det är jättestort, både för mig och för Sweco. Jag ser det som en hedersutmärkelse, men även ett ansvar i det och den makt som följer. Både i utmärkelsen, i min roll och för Sweco”, säger Åsa Bergman.

Vad innebär makt för dig?
”För mig handlar makt om möjlighet att kunna förändra och påverka, att kunna driva positiv förändring. En av anledningarna till att jag är i den här branschen är möjligheten att kunna skapa någonting för andra. Det är stort att se människor börja använda projekt man varit med att skapa”, säger Åsa Bergman.

Om man ska nå toppen då måste man vara en bra ledare, och för att vara en bra ledare måste man vara intresserad av människor.”

Intresset för hållbart ledarskap kom tidigt i karriären. Redan 1999 utsågs hon till regionchef i norra Sverige. 2006 blev hon vd för Sweco Management, 2012 tillträdde Åsa tjänsten som vd för Sweco Sverige och slutligen, 2018, vd och koncernchef för Sweco.

”Jag har alltid varit intresserad av ledarskapsfrågor, för mig är det självklart att ha ett ledarskap där alla människor får möjlighet i relation till talang. Där vill jag att vi ska vara en förebild. Den absolut bästa prestationen får du genom att skapa motivation hos människor. Att locka med något som är betydelsefullt för människor, det är nyckeln till ledarskap, att hitta vad det är som skapar drivkraft och motivation. Visst går det att peka och ge order, men du vet aldrig hur bra det blir och till slut så släcker du människors motivation”, säger Åsa Bergman.

Vilket är ditt bästa råd till någon som drömmer om en liknande roll som din?
”Att välja ett yrke man brinner för. Som man tycker är roligt. Att låta sina värderingar driva en framåt. Och vill man nå toppen då måste man vara en bra ledare, och för att vara en bra ledare måste man vara intresserad av människor. Man måste stötta sina medarbetare, både i med- och motgång”, säger Åsa Bergman.

Hur undviker man att brinna upp?
”Man måste kalibrera in sig när det gäller prioriteringar så det blir rätt för verksamheten och rätt för en själv. Och att kunna säga nej. Det lärde jag mig sent i karriären. När ansvaret växer, vilket det gör på en karriärresa jag gjort, så gäller det att prioritera rätt saker, rätt arbetsuppgifter”, säger Åsa Bergman.

Vad tycker du bäst om dig själv som person?
”Att jag möjliggör för andra människor att bli framgångsrika. Det bästa jag vet är att se personer utvecklas, prestera och plötsligt lyckas i svåra utmaningar”, säger Åsa Bergman.

Hur tror du dottern kommer ta det, nu när du vinner samma pris som Isabella Löwengrip?
”Jag tror hon kommer bli jättestolt och glad. Om jag hamnar i samma klass som Isabella Löwengrip, i min dotters ögon, då har jag verkligen lyckats”, skrattar Åsa Bergman.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?