1515

Hon är framtidens kvinnliga ledare: "Jag har gråtit av glädje"

Ishtar Touailat på Tieto blev under onsdagskvällen utsedd till årets "framtidens kvinnliga ledare"

"Jag har gråtit av glädje", säger hon.

Foto:@imageAuthorName

Ishtar Touailat har uppmärksammats med priser flera gånger. Efter en uppmärksammad och öppenhjärtig intervju med Veckans affärer, där hon berättade om sin uppväxt med en missbrukande far, hur hon flyttade runt som 12-åring och jobbade på pizzeria till fem på natten som 14-åring, har hon seglat upp som ett av näringslivets hetaste namn och jobbar i dag som innovationschef med ansvar för utvecklingen av bland annat Ai på Tieto TIETOS +0,72% Dagens utveckling

Nu har hon utsetts till Framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna. Hon är överväldigad, och hedrad, över att ha varit juryns favorit. 

"Jag har gråtit som ett barn i flera dagar så fort jag tänker på det", säger hon.

Hon hoppas att utmärkelsen ska göra att hon kan fungera som en förebild för andra kvinnor med liknande upplevelser som hennes. 

"När jag växte upp fanns det inga förebilder som jag kunde relatera till. Det var väldigt få kvinnor, och framför allt få  som hade min bakgrund, såg ut som mig eller var som mig. Nu kan jag få andra att känna att "kan hon så kan jag"", säger hon. 

Du har fått många olika utmärkelser under senare tid, vad tror du det är som gör att du sticker ut?
"Jag är väldigt proaktiv och jag säger vad jag tycker, gör det jag vill och backar inte från något som jag har bestämt mig för att göra. Jag jobbar för något som jag tror på, det handlar inte bara om att tjäna pengar eller vinna priser, utan jag jobbar för något större än mig själv", säger hon och fortsätter:

"Men det är på gott och ont. När man är passionerad över något så blir det så att man bara kör. Det finns perioder när det blir så tufft att man nästan gråter sig till sömns för man undrar vad man håller på med."

Hon beskriver sitt ledarskap som oortodoxt och säger att det inte skulle fungera att driva bolaget på ett "corporate" sätt.

"Vi måste vara agila och kunna ta beslut på dagen och därför behöver vi drivas av något annat än bara det ekonomiska resultatet", säger hon

Hon hyllar också Tieto, där hon jobbat sen maj 2017, som arbetsgivare, som hon menar har både en god arbetsmiljö men också jobbar aktivt med frågor om inkludering mångfald och jämlikhet. 

"Det är  som tillåter profiler som mig och ger oss möjlighet att göra det vi vill. De förstår hur man attraherar och behåller talanger", säger hon. 

Det är inte första gången Ishtar Touailat får pris inom kategorin "bästa kvinna". Hon ställer sig positiv till att kvinnor uppmärksammas med egna priser. 

"Snedfördelningen mellan könen är ett faktum. Jag är inte för kvotering men jag tror det här är en möjlighet att skapa en förändring och ta nästa steg", säger hon.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?