1515
Annons

Hon är årets MBA-stipendiat: ”Viktigt att man lyfter andra”

Årets vinnare av MBA-stipendiet Lovisa Case valdes ut bland 1050 sökande, med motiveringen att hon i framtiden framgångsrikt kan ta sig an seniora ledarskapsroller.

Årets MBA-stipendiat är Lovisa Case.
Årets MBA-stipendiat är Lovisa Case.Foto:Josefine Stenersen
Foto:Josefine Stenersen
Foto:Josefine Stenersen

MBA-stipendiet delas ut varje år av Dagens industri i samarbete med utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm. Årets vinnare Lovisa Case valdes ut bland 1.050 sökande, med motiveringen att hon i framtiden framgångsrikt kan ta sig an seniora ledarskapsroller och göra ett stort avtryck.

”Det är fantastiskt roligt såklart, jag har inte helt landat i att det är jag som fått det. Det är fortfarande lite overkligt. Förra veckan tog jag emot diplom och blommor och allting, det känns fantastiskt verkligen”, säger hon. 

Lovisa Case har tidigare läst biomedicin och doktorerat i neurovetenskap vid Karolinska institutet. I dag har Orexo, där Lovisa Case arbetar som projektledare och inom affärsutveckling, tagit sig an en av de största hälsokriserna i modern tid, opiatkrisen, med sitt läkemedel Zubsolv. Men att gå från akademin till industrin kändes naturligt. 

”Jag är ju ändå neurovetare och beroende är en sjukdom som sitter i hjärnan. Det är en patientgrupp som är väldigt stigmatiserad, det är många som tycker att de får skylla sig själva. Nu börjar det komma en ökad förståelse för att det är en sjukdom precis som andra”, säger Lovisa Case. 

Hon säger att hon trivdes inom forskningen, men kände att något saknades. 

”Forskning är fantastiskt roligt och det är ett stort privilegium att få forska. Men efter tre–fyra år kände jag att jag var mer generalist än specialist, jag vill ha den större bilden. Jag saknade den direkta kopplingen till en produkt och en patient, att kunna se att jag jobbar på någonting som kommer komma ut och göra nytta för människor”, säger hon. 

Innan intåget i forskningsvärlden jobbade Lovisa Case två år som barchef i Nice i södra Frankrike, så en ledarskapsfilosofi har hon redan hunnit skaffa sig, även om hon hoppas att den kommer kunna växa under tiden på MBA-utbildningen. 

”Jag hade 15 personer som rapporterade till mig. Nu har jag ju inget personalansvar, men jag har ansvar för flera projektgrupper och deras leverans. Så det jag ser som bra ledarskap är att ge personer utrymme att ta ansvar för sin roll och få växa. Dels ansvar över att leverera det de ska men att också själva få bestämma hur de ska leverera det, att man inte är inne och detaljstyr allting. Jag trivs bäst under sådant ledarskap själv”, säger Lovisa Case och lägger till:

”Det är också viktigt att man lyfter andra hela tiden, det är ju hela teamet som gör jobbet så det är viktigt att ge credd där den hör hemma.”

Lovisa Case hoppas framför allt att SSE MBA Executive Format ska ge henne ett större nätverk. 

”Att få jobba med någon som kommer från en helt annan bransch och göra ett uppdrag i en helt annan bransch. Jag tror att jag kommer kunna applicera kunskapen ganska direkt, dels som projektledare för vi kommer ju lära oss om ledarskap och organisation och som alltid när man jobbar med människor så finns det utmaningar. Men även inom affärsutveckling hoppas jag få en bättre bas och bättre kunskap för att kunna addera mer till mitt jobb utöver min forskningsbakgrund”, säger hon. 

SBB stängde miljardaffär – rusade tvåsiffrigt på börsen

En fastighetsförsäljning i Finspång värd 1,35 miljarder kronor gick på fredagen i mål för SBB. Köpare är Gladsheim, vars vd varit vd för Amasten medan de ägde beståndet.

SBB-aktien steg kraftigt på fredagen.

SBB:s Ilija Batljan.
SBB:s Ilija Batljan.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera