Annons

Holy Greens grundare: Jag trivdes inte på Stureplan

Mitt i en livskris hittade han sig själv. Och en affärsidé. Under Gasellgalan i Malmö bevisade David Egonson, grundare av snabbmatskedjan Holy Greens, att man kan behöva gå vilse för att komma rätt. På galan talade även reselegendaren Per G Braathen om vad som hände när pandemin slog till. 

David Egonson. Holy Greens, och resenestorn Per G Braathen gav sina bästa råd på Gasellturnén som ikväll nådde Malmö.
David Egonson. Holy Greens, och resenestorn Per G Braathen gav sina bästa råd på Gasellturnén som ikväll nådde Malmö.Foto:Pax Engström.

Feststämningen var på topp när Gasellturnén under måndagen nådde sin sydligaste destination. Över en trerätters meny kunde Gasellföretagen i Skåne och Blekinge län äntligen fira sina bedrifter på Malmö Live i Malmö efter en utmanande period. Från scenen kom massor av pepp och inspiration – inte minst från entreprenören David Egonson, grundare av Holy Greens.

”Vi hade en 80-procentig nedgång två månader på raken när Corona-krisen kom. Men vi bestämde oss för att inte bromsa i uppförsbacken. Vi öppnade sju nya restauranger under pandemin”, säger han.

Holy Greens idé att leverera nyttig snabbmat har onekligen slagit rot. Med totalt 19 restauranger på plats är nu målet att växa med 10 nya enheter årligen, samtidigt som expansion till både Finland och Norge är på gång.

”Innan vi startade företaget 2013 fanns det lite sallader i matbutiken, eller som fine dining. Det fanns inget bra mellanting. Det fanns inget snabbt och attraktivt sätt att äta hälsosamt”, säger han.

Det skulle han ändra på med Holy Greens. Och det finns olika vägar till ett framgångsrikt entreprenörskap. För David Egonsons del började den med en juristutbildning.

”Direkt efter gymnasiet ska man välja vad man ska syssla med resten av sitt liv. Jag hade ingen aning om vad jag ville bli, men jag hade tv-serien Ally McBeal och tyckte kostym och slips kändes häftigt”, säger han.

”Men några år senare satt jag på Stureplan, med ett bra jobb, och insåg att jag inte alls trivdes i den världen. Jag föll ner i en rätt trist tillvaro. Det var första gången jag fick lära mig vem jag var, på riktigt.”

För att må bättre började han träna. Och med träningen kom kicken med nyttig mat.

”Jag kände hur maten gjorde mig pigg, fokuserad och livsglad. Den tog mig ur gropen jag hamnat i. Jag ville sprida det här till fler.”

Enligt Per G Braathen, en av reseindustrins mäktigaste företagare i Norden och kvällens andra gäst, är det precis den drivkraften som utmärker en tvättäkta entreprenör.

”Är man entreprenör vill man ta något dåligt och göra det bra”, säger han.

Som ägare av bland annat BRA flyg, resebyrån Ticket och researrangören Escape hamnade han mitt i stormens öga när pandemin slog till.

”Jag har sett kriser förr, men förstod tidigt att det här skulle bli extremt illa. Det enda man kan göra i det läget är att försöka ta hand om sin kassa och sina medarbetare”, säger Per G Braathen, som också är styrelseordförande för Scandic.

”Min fru hamnade på intensiven med Covid-19, och själv har jag aldrig varit så sjuk i hela mitt liv. Då känner man att pengarna blir mindre viktiga. Och då tror jag faktiskt också att man tar bättre beslut.”

I väntan på nya tider har han fokuserat på kostnadseffektiviseringar och ett utökat miljöarbete i sina bolag. Nu är det på många sätt ännu starkare företag han ser lyfta igen – med en exploderande efterfrågan på fritidsresor i sikte. 

Även Linn Tagesson, kvällens sista talare, vet hur det känns att se affärsidéer ta fart. Hon är medgrundare till miljardföretaget Babyshop, en av världens främsta aktörer inom barnkläder på nätet, och påminner om behovet av prestigelöshet och envishet under resans gång:

”Transparens tror jag är väldigt viktig. Jag har alltid delat med mig av allt som händer, oavsett om det är bra eller dåligt. Det stärker banden till medarbetarna”, säger hon.

”Och våga testa! Erkänn när det inte gick så bra och skratta åt det. Sedan kan du försöka igen.”

Per G Braathen är ägare av bland annat BRA flyg, resebyrån Ticket och researrangören Escape
Per G Braathen är ägare av bland annat BRA flyg, resebyrån Ticket och researrangören EscapeFoto:Pax Engström Nyström
Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera