1515
Annons

Höjt rut-tak sprängde rekordet

Det höjda rut-taket satte avtryck direkt. Under juli slogs nytt rekord i subventionerade städ-, flytt- och trädgårdstjänster.

Foto:Claudio Bresciani / TT

En dryg miljard kronor, cirka 150 miljoner kronor mer än under samma månad i fjol. För så mycket handlade närmare 300.000 svenskar rut-tjänster under juli. För hälften av den summan får köparna göra skatteavdrag. Summan var visserligen högre i januari tidigare i år, men räknat per person nådde rut-köpen i juli den högsta nivån hittills, enligt statistik från Skatteverket.

Runt en miljon svenskar köper nu rut-tjänster årligen, om trenden håller i sig, och har därmed gått om rot (bygg- och hantverkstjänster), dock inte i belopp eftersom hantverksjobb som regel är dyrare. Så det går inte att säga att rut bara är för de rika, som det ibland har hävdats i debatten, även om skatteavdragen är störst i områden med fler välbeställda.

”Synen på rut-tjänster har förändrats”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Den ökade efterfrågan på hushållsnära tjänster hänger med största sannolikhet samman med att taket höjdes vid halvårsskiftet, från 25.000 till 50.000 kronor per år, enligt Blank Thörnroos. Skatteavdraget är 50 procent av den köpta tjänsten.

”Men egentligen är det inte så många som slår i taket”, säger hon men tror ändå att diskussionen och uppmärksamheten kring det återställda taket skyfflat undan en del osäkerhet kring vad som gäller, och därmed bidragit till att fler nu köpt skattesubventionerade hushållstjänster.

Städ- och trädgårdstjänster är det vanligaste. Företaget Hemfrid märker så stor efterfrågan att man hade svårt att klara beställningarna.

”Så nu anställer vi”, säger Hemfrids vd Maria Andersson som är övertygad om att regeländringen förklarar det ökade trycket.

”Det har vi sett förut, vid en höjning eller sänkning av taket får det genomslag direkt, säger hon.

Hon räknar med att trenden håller i sig och planerar för att anställa cirka 25 procent fler än under förra året. Hon pekar gärna på att en hög andel av de anställda är utrikesfödda.

”Och vi har inget krav på svenskakunskaper vid anställningstillfället”, säger Maria Andersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?