1515
Annons

Höjt betyg för Hallengrens krishantering i ny undersökning

Svenskarnas oro för pandemin är på tillbakagång, men förtroendet för myndigheterna dalar, visar en ny opinionsundersökning. Socialminister Lena Hallengren (S) får dock höjt betyg för sitt sätt att hantera krisen.

Foto:Marko Säävälä/TT

Vaccineringen i Sverige går som tåget just nu, vilket också avspeglas i svenskarnas oro för att någon anhörig ska smittas. I dag svarar 59 procent att man oroar sig för detta, mot 68 procent i december, visar Ipsos-undersökningen som publiceras i Dagens Nyheter.

Oron för den höga belastningen på sjukvården ligger dock kvar på samma höga siffra som i höstas, 82 procent.

I mätningen märks också ett minskat förtroende för myndigheterna. Fortfarande uppger nära hälften att de har förtroende för Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är det fler än någon gång tidigare (25 procent) som inte litar på myndighetens förmåga.

Detsamma gäller för statsepidemiolog Anders Tegnell som får sin lägsta förtroendesiffra hittills (52 procent). Andelen som inte har förtroende för honom ökar till den högsta nivån hittills (23 procent). Även Socialstyrelsen får sin sämsta notering hittills.

Betyget på politikernas insatser under krisen ligger mer eller mindre still, med ett tydligt undantag: Lena Hallengren. Andelen som tycker att socialministern har hanterat pandemin bra har stigit med 10 procentenheter sedan förra mätningen i februari, från 24 till 34 procent.

Det är första gången Lena Hallengrens insats får bättre betyg än statsminister Stefan Löfvens. I april svarar 28 procent att S-ledaren har hanterat krisen bra.

Endast 12 procent ger oppositionens agerande ett positivt omdöme.


Sverige ska öka beredskapen för ny covidvåg

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att snabbt ta fram en beredskapsplan för om covidsmittan ökar igen i Sverige.

Det väntas regeringen ta beslut om i dag.

”Så att vi har en beredskap för kommande smittspridning. Att pandemin pågår är rätt uppenbart och vi har avvecklat våra restriktioner, så vi behöver skaffa oss en beredskap för att situationen kan förändras”, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Den 1 april avskaffades pandemilagen och med den de sista restriktionerna.

Folkhälsomyndigheten ska nu i samråd med berörda myndigheter senast den 29 april ta fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendationer och andra eventuella smittskyddsåtgärder i händelse av ökad smittspridning och vid vilka situationer och i vilken ordning de ska införas. 

Exakt vilka råd och rekommendationer det kan bli är svårt att gå in på, enligt Hallengren.

”De behöver helt enkelt beskriva i vilka lägen och situationer som vi kan behöva ge olika råd och eventuella restriktioner”.

”Även om pandemin inte är över, så skulle vi inte ha avvecklat pandemilagen och alla restriktioner om vi trodde att vi snart skulle införa dem igen. Däremot vet vi ju inte hur omvärlden utvecklas, så de behöver bedöma vilka situationer vi kan behöva ta höjd för”, säger Hallengren.

TT: Vad betyder det att pandemilagen är avskaffad om vi skulle få en allvarlig våg igen?

”Det betyder att vi inte kan reglera på det sätt som pandemilagen gav oss möjlighet, den skiljer ju ut olika verksamheter och att vi inte behandlar alla offentliga verksamheter på samma sätt. Den precisionen och det mandatet att bemyndiga myndigheterna att vidta inskränkningar för företag och privatpersoner har vi inte”.

TT: Men finns inte risken att samma problem uppstår igen, vilket var skälet till att pandemilagen infördes?

”Jo, i så fall gör det det, men vi ser inte det som det mest troliga. Nu har vi kunskap om pandemin, vi vet alla hur vi ska bete oss och vi kan mycket mer om viruset, så det handlar mer om att råd och rekommendationer kommer in i rätt läge”, säger Lena Hallengren.

Regeringen slår fast att råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder ska vara proportionerliga och inte gå utöver vad som är absolut nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Grundläggande fri- och rättigheter, såsom mötes-, demonstrations- och religionsfriheten ska värnas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?