1515

Höjt betyg för Grekland

Grekland får höjt kreditbetyg från kreditvärderingsinstitutet Moodys efter den senaste krisuppgörelsen i juni. Det är den första höjningen på två år, men landet har en bra bit kvar innan skräpstämpeln släpper.

Moodys höjde på fredagen Greklands kreditbetyg till Caa2 från Caa3, med positiva utsikter.

Bakom höjningen ligger ett ”framgångsrikt genomförande av den andra översynen inom låneprogrammet”, skriver Moodys i ett pressmeddelande.

Det syftar på att Atenregeringen lovat ännu ett åtstramningspaket i utbyte mot fortsatta nödlån från EU och IMF. Efter vårens svåra låsningar kring låneprogrammet mottog Grekland i juni en ny delutbetalning på 9,5 miljarder euro, motsvarande 93 miljarder kronor.

Moodys bedömer att Grekland har förbättrat utsikterna för de offentliga finanserna och ser vissa tecken på en stabilisering i ekonomin, men tillägger att ”det är för tidigt för slutsatsen att tillväxten är uthållig”.

Grekland uppvisade positiv BNP-tillväxt under årets första kvartal, men har under de senaste åren hackat upp och ned omkring nollstrecket.

Den offentliga skuldens andel av BNP väntas ligga kvar på 179 procent i år och sjunka från 2018 och framåt, enligt Moody’s.

Det nya betyget innebär dock fortfarande att utlåning till Grekland bedöms vara ”extremt spekulativ”. I sju år har Greklands kreditbetyg inneburit så kallad skräpstatus, vilket i princip får den normala kapitalmarknaden att vända ryggen till.

Enligt Moodys betygsskala återstår ytterligare hela åtta pinnhål innan Grekland når det lägsta godkända betyget Baa3, som innebär att skräpstämpeln tas bort.

Redan 2014 började kreditvärderingsinstituten för första gången försiktigt tina upp Greklands värsta bottenbetyg som utfärdades under 2010. Men sedan dess har de tvekat lite fram och tillbaka.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?