Annons

Höjdarnas projekt i Botkyrka får fart på företagandet: ”Dubbelbingo”

Företagare i Botkyrka får fart på sin business med hjälp av näringslivets höjdare. På ett år har 250 nya jobb startats i små bolag från orten. Michael Treschow, ordförande för Tillväxt Botkyrka, har djärva mål för projektet.
”Det ska rulla i alla kommuner”, kommenterar han.  

Foto:Katja Annola

”Dubbelbingo” kallar nestorn Michael Treschow projektet Tillväxt Botkyrka, där företagare får affärsrådgivning och rekryteringshjälp av tungviktare från näringslivet för att skala upp sina verksamheter. 

Själv är han ordförande i verksamhetsbolaget och en av initiativtagarna till stiftelsen Tillväxt Stockholm som startade Botkyrka-grenen. Därtill ingår han i ett investerarnätverk som har förbundit sig att satsa 2 miljoner kronor var i Botkyrkaföretagens tillväxt. Andra profiler i nätverket är entreprenörsbröderna Alexander och Sebastian af Jochnick samt Volati-grundaren Patrik Whalén. 

På drygt ett år har nära 250 arbetstillfällen genererats i 54 företag. Omkring 70 procent av dem som anställts har utländsk bakgrund.

”Över hälften kommer från arbetslöshet. Kommunen ser förstås fördelarna i att få personer som står långt från arbetsmarknaden att bli skattebetalare i stället för förmånstagare”, kommenterar han Botkyrkas del i projektet.  

Vari bottnar ditt engagemang för integration?
”Integration är en väldigt viktig fråga nu när vi har hamnat där vi är. Sedan lärde jag mig tidigt på mitt första riktiga jobb i Atlas Copco att de kanske inte hade funnits i dag om de inte hade varit duktiga på att anställa finländare, italienare, turkar och greker, när det var arbetskraftsbrist på 1950- och 60-talet. Den kultur som fanns på Atlas Copco imponerade på mig.”

Målet är att skapa 1.000 nya jobb på fem år. De ligger redan före tidsplanen, konstaterar han. Ett av företagen som fått hjälp är ett större tvätteri som brann upp och som nu har fått ny fart igen. Andra sysslar med assistans, taxi och entreprenad – bland annat. Det enda nystartade företaget monterar solcellspaneler på hustak.  

”Vi jobbar med företag som har verksamhet. Många av dem har inte hunnit med eller funderat på att växa och behöver ett bollplank”, säger Michael Treschow och fortsätter: 

”Förvånansvärt lite kapital har gått åt – vi trodde att företagen saknade kapital för att växa. Men det är framför allt affärsrådgivning, hjälp med rekrytering och timmar som behövs.” 

Hur hittar ni rätt målgrupp till jobben?
”Vi har ett team som bara håller på med rekrytering och jagar alla möjliga vägar för att hitta kandidater. Men i slutänden är det entreprenören som väljer. Vi prackar inte på någon en person, det är marknadsmässiga villkor som gäller.”

Vilken typ av arbeten handlar det om?
”Jobben är väldigt varierade. Många är okvalificerade. Det fina är att företagen stärker underifrån så att någon annan kan ta en roll längre upp i kedjan.”

Vad behövs för att integrationen ska förbättras?
”Det som bekymrar mig mest är att det pratas mycket, sedan får vi inte riktigt till det. Vi alla företagare är de som kan bidra till att integrationen sker. Därför måste det politiska systemet förstå att det är företagandet som skapar jobben.” 

Finns det fördomar i näringslivet som hindrar?
”Ja, det tror jag. Vi har alla gått igenom en process. Om jag ser på min barndom – jag var säkert närmare tio år innan jag hörde någon som inte pratade skånska. Så du kan förstå vilken resa som jag har gjort, född på landet och så vidare.”

Michael Treschow fortsätter:
”Det är klart att det har funnits fördomar och kanske alltjämt fortfarande finns. De måste vi se till att minska genom att de som inte har jobb kommer i arbete, för på något sätt respekteras alltid arbete.”

”Sedan måste vi också se till att det blir lugn och ro på gator och torg så att inga fördomar uppstår av det skälet”, säger han vidare.

Menar du genom fler poliser?
”Polisen är bara en del. Jag tror att hela samhället måste hjälpa till.”

Är företagens och näringslivets projekt lösningen?
”Jag tror på många bäckar små. Samtidigt kan vi som är engagerade i tillväxtprojekt vara riktigt på hugget och säga att det ska rulla i alla kommuner.”

Kommer det att bli så?
”Drömmen är ju det, eftersom vi ser att det fungerar så väl. Jag och många med mig får otroligt mycket energi av entreprenörerna och av dem som jobbar med frågorna.”


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?