ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Höjda boräntor ger miljardkostnad för svenskarna

  • Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Press/TT

Efter ett pärlband av höjda bolåneräntor står det klart att svenskarnas räntekostnader ökar. 

På årsbasis handlar det om drygt 3 miljarder kronor enligt beräkningar av nätbanken Nordnet.

I spåren av Riksbankens räntehöjning till noll procent höjde bland annat Skandiabanken, Handelsbanken, Nordea och Länsförsäkringar sina bolåneräntor. Höjningarna har varierat mellan bankerna och som högst uppgått till en kvarts procentenhet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, har räknat fram en genomsnittlig höjning på 0,16 procentenheter. Beräknat på samtliga bolån med rörlig ränta ger det uppskattningsvis en total kostnadsökning för landets bolånekunder på 3,2 miljarder kronor.

Det är enligt sparekonomen en ökning som inte är helt motiverad.

”Upplåningskostnaderna för bolån har ökat för bankerna, men samtidigt innebär höjningen från minusränta till nollränta en lättnad för bankerna.”

Frida Bratt pekar på att bankerna tidigare, med minusränta, har fått betala överskottslikviditet hos Riksbanken. Nu försvinner den kostnaden.

Samtidigt fortsätter de flesta banker med att ge noll procent i ränta på sparkonton.

”Kostnaden för minusräntan har bankerna tagit ut i form av avgifter på kort och betalningstjänster och på bolåneräntorna. Lättnaden som bankerna nu får borde i teorin minska behovet av ett påslag på bolåneräntorna”, säger Frida Bratt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer