ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Höjd kapitalskatt i budgeten efter V-krav

  • Ulla Andersson, V. Foto: TT

Regeringen och Vänsterpartiet har enats om att höja skatten på två populära sparformer som lockat miljontals svenskar.

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att höja skatten på kapitalförsäkringar och Investeringssparkonton, ISK.

Höjningen som drar in 790 miljoner kronor till statskassan tas ut genom att kapitalunderlaget multipliceras med ett högre belopp, statslåneräntan plus en procentenhet mot tidigare 0,75 procentenheter.

Det framgår av ett pressmeddelande från Vänsterpartiet. Enligt Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, kommer 40 procent av de ökade skatteintäkterna från den tiondel av befolkningen som har högst inkomster

”Det är viktigt att öka den ekonomiska jämlikheten och då tycker vi att det är en träffsäker reform”, säger hon.  

Ulla Andersson vill gärna fortsätta höja skatten på de två sparformerna, som höjdes senast 2016.

”Jag tycker att man kan höja den ytterligare. Det är en lågt beskattad sparform”, säger Ulla Andersson och påpekar med skillnaden mot kapitalbeskattningen på 30 procent.

”Är det statens uppgift att gynna en sparform gentemot en annan”, säger hon vidare.

Förändringen införs från årsskiftet. Enbart den nyare av de två sparformerna ISK, som infördes 2012 av alliansregeringen, har lockat 1,86 miljoner svenskar som tillsammans har 2,2 miljoner konton, enligt Skatteverket.

Hur ser du på det att regeringen höjer skatten på sparande samtidigt som man subventionerar lån?
”Jag hade gärna velat få ner ränteavdragen men tyvärr har vi svårigheter att komma fram i den frågan”, säger Ulla Andersson.

Borde svenska folket spara mer eller mindre?
”En del kan inte spara alls då de inte har pengar så att det räcker månaden ut. Det är väl bra om de som har pengar och kan spara spar eller amorterar på sina lån, men det är väldigt många människor som inte kan spara några pengar alls.”

Framgången för Vänsterpartiet följer på flera tidigare bakslag på skattefronten. Nyligen gav regeringen besked om att dra tillbaka två skattehöjningar på höginkomsttagare respektive fåmansföretagare, efter hot om misstroendevotum från oppositionen.

Di har sökt finansminister Magdalena Andersson för en kommentar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies