1515
Annons

Högutdelare och regeringskris – här är nyheterna som lästes mest 2019

Jan Björklunds avgång, SAS-strejken och tips på utdelningsaktier var det som lästes mest på di.se under 2019. 

Men allra flest Di-läsare lockade statsministeromröstningen i januari. 

Här är listan på de mest lästa artiklarna 2019. 

Foto:TT/Colourbox

Långt in i januari 2019 hade Sverige fortfarande inte fått någon regering efter valet i september 2018. Till slut presenterades samarbetet mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och Centern och Liberalerna. Vänsterpartiet fick en avgörande roll i om regeringen skulle släppas fram eller inte. Artikeln om Vänsterpartiets besked i frågan var den överlägset mest lästa artikeln på di.se under året. 

En annan politiknyhet som lockade till mycket läsning var Di:s avslöjande om att Liberalernas partiledare Jan Björklund skulle avgå. Di hade fått fram uppgifterna innan Liberalerna hade gått ut med dem. Vid en direkt fråga till partiet nekade man till att Jan Björklund skulle avgå. Några timmar senare kallade Liberalerna till en pressträff och bekräftade att Jan Björklund valt att lämna sin post om partiledare.

Även SAS-strejken i april lockade till mycket läsning. Arbetsgivaren SAS och pilotfacken kom inte överens om bland annat löner och arbetstider vilket ledde till att flera plan blev stående på marken. En artikel om hur mycket piloterna tjänar lockade till mest läsning.  

Den nyhetshändelse som totalt, med alla artiklar inräknat, lockat till mest läsning under året var penningtvättshärvan kring Swedbank som ledde till att dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken. Di och SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade flera detaljer kring den misstänkta penningtvätten som fick styrelsen att till slut sparka sin vd i slutet av mars. Ungefär en vecka senare avgick även styrelsens ordförande Lars Idermark.

Dagens industris rådgivande journalistik kring aktier, privatekonomi och företagande har också lockat till mycket läsning under året. Bäst inom denna kategori lästes en artikel med tips om utdelningsaktier på lång och kort sikt. 

 

 


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?