1515

Högtryck spär på stora prisskillnader på el – skiljer tusenlappar

Villaägaren i söder betalar flera tusenlappar mer för elen. De stora prisskillnaderna mellan landsändarna består eller snarare tilltar när högtryck parkerar över landet.

En ögonblicksbild: I dag kostar en kilowattimme el i norra Sverige 13 öre. Längst i söder 47 öre. Stundtals har elen varit uppemot tio gånger dyrare i södra Sverige jämfört med priset längst upp i norr.

Så har det sett ut större delen av sommaren och om den skillnaden skulle vara bestående handlar det för en villaägare i Skåne, som förbrukar 20.000 kwh årligen, om 6.000 kronor dyrare elräkning än husägaren i Luleå. Men det förutsatt att dagens skillnad består över hela året, enligt Christian Holtz, elanalytiker på konsultföretaget Sweco SWEC B +0,34% Dagens utveckling . Och det är inte troligt, under hösten och vintern bedöms skillnaderna avta.

Den senaste veckan har emellertid skillnaderna tilltagit. Stilla och soligt högtrycksväder får vindturbinerna att stanna.

”Blåser det inte, då blir det väldigt lite produktion i det (södra) området”, säger Kaj Forsberg på Energimarknadsinspektionen.

När dessutom mycket av kärnkraften i södra Sverige för närvarande står stilla och vattenmagasinen i norr närmast svämmar över, parat med dålig kapacitet för eltransport mellan landsändarna, ja då blir skillnaderna stora. I takt med utfasade kärnkraftverk och rejält mer vindkraft, har svensk elproduktion blivit känsligare.

”Men om de här skillnaderna är det nya normala? Nja, riktigt så dramatiskt ska det inte vara”, säger Kaj Forsberg.

Inför höst och vinter bedöms prisdifferenserna minska betydligt. Då går mycket av elproduktionen i söder i gång igen. Men Christian Holtz tror att situationen kommer tillbaka efter vintern igen och är något vi får leva med under lång tid, en utveckling som späs på när ytterligare en kärnkraftsreaktor i Ringhals stänger vid årsskiftet.

”Ja, så är det, absolut”, säger Holtz och pekar på att det tar lång tid att bygga ut överföringskapacitet mellan landsändarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?