1515
Annons

Högtryck i påsk för Altor-bolaget som gör skyddskläder till vården

Vården är i akut behov av skyddskläder. Men det problemet ska nu ett småländskt plastbolag lösa. I påskhelgen startar Trioplast masstillverkning av skyddsrockar och förkläden.

Andreas Malmberg, vd för Trioplast
Andreas Malmberg, vd för TrioplastFoto:Trioplast
Foto:Trioplast

Påsken innebär vila för många, men inte Trioplasts medarbetare. Tvärtom. I dagarna har företaget med bas i Smålandsstenar, fått godkänt på sina prototyper av skyddskläder till vården och under skärtorsdagen startade produktionen som ska leverera 20.000 långärmade skyddsrockar och 100.000 ärmlösa förkläden per dygn till den svenska vården. Redan nu har man fått en stororder från Karolinska sjukhuset. 

”Jag är oerhört stolt över mina medarbetare som jobbat och jobbar dygnets alla vakna timmar för att vi ska kunna ställa om vår produktion. På kort tid har vi genererat idéer, produktutvecklat och lyckats bygga upp helt nya varuflöden för att lyckas med den här enorma insatsen”, säger Andreas  Malmberg, vd för Trioplast. 

Bolaget är sedan 2018 Altor-ägt och tillverkar så kallad  ”high-performance” plastfilm i Sverige, Danmark, Nederländerna och Frankrike. Det är plast som bland annat används vid förvaring av ensilage och i tillverkning av plastkassar. Inom bolaget fanns också redan en produktion av medicinsk plast för bland annat förkläden och dukar till operationssalar. 

”Men den plasten har vi tidigare skickat till kunder som syr upp produkter i Kina och Asien. När logistikproblemen dök upp fick vi frågan om vi kunde tillverka i Sverige, och då började vi undersöka vilka möjligheter vi hade inom koncernen.”

För att tillverka skyddsrockar med lång ärm krävs maskinell svetsning av plasten. I fabrikerna i Landskrona och Bottnaryd, som normalt tillverkar specialpåsar, har man nu byggt om maskiner för att kunna få till ärmar, skärp och andra detaljer som krävs för att skyddskläderna ska hålla rätt standard. 

”Behovet på skyddsutrustning är massivt i dag och vår kapacitet täcker inte hela behovet inom vården, men vi kommer en bra bit samtidigt som vi tittar på att utöka produktionen.”

Vilka ska använda era skyddskläder?
”De ska kunna användas inom sjuk-, intensiv och äldrevården. Regionerna beställer av oss och prioriterat till en början blir att få ut skyddskläderna till de delar av landet där belastningen inom vården är som störst.” 

65 miljoner drabbas av nedstängningar i Kina

Över 65 miljoner i Kina omfattas just nu av nedstängningar på grund av covid-19.

Runt om i landet har 33 städer, inklusive sju provinshuvudstäder, mer eller mindre stängt ned, enligt den kinesiska tidningen Caixin.

Foto:Ng Han Guan

I staden Chengdu får majoriteten av de 21 miljoner invånarna inte lämna sina bostäder på grund av en nedstängning. Men för runt en miljon personer som bor i områden i stadens södra delar har nedstängningen nu släppts.

Det har rapporterats om virusutbrott i över 100 städer i Kina, den högsta siffran sedan början av pandemin tidigt 2020.

Enligt de kinesiska myndigheterna registrerades över 1.500 nya coronafall det senaste dygnet.

De hårda coronarestriktionerna i Kina har kraftigt påverkat landets ekonomi, resandet och samhället i stort. Men enligt Kinas styrande kommunistparti är åtgärderna nödvändiga för att förhindra en bredare spridning av viruset.

Rädslan för att bli fast i en nedstängning eller tvingas till en karantän efter att ha varit i närheten av en person som testat positivt för covid-19 har haft stor påverkan på människors arbete, umgänge och resvanor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera