ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Kampen mot Corona

Högtryck i påsk för Altor-bolaget som gör skyddskläder till vården

  • Andreas Malmberg, vd för Trioplast Foto: Trioplast
  • Foto: Trioplast

Vården är i akut behov av skyddskläder. Men det problemet ska nu ett småländskt plastbolag lösa. I påskhelgen startar Trioplast masstillverkning av skyddsrockar och förkläden.

Påsken innebär vila för många, men inte Trioplasts medarbetare. Tvärtom. I dagarna har företaget med bas i Smålandsstenar, fått godkänt på sina prototyper av skyddskläder till vården och under skärtorsdagen startade produktionen som ska leverera 20.000 långärmade skyddsrockar och 100.000 ärmlösa förkläden per dygn till den svenska vården. Redan nu har man fått en stororder från Karolinska sjukhuset. 

”Jag är oerhört stolt över mina medarbetare som jobbat och jobbar dygnets alla vakna timmar för att vi ska kunna ställa om vår produktion. På kort tid har vi genererat idéer, produktutvecklat och lyckats bygga upp helt nya varuflöden för att lyckas med den här enorma insatsen”, säger Andreas  Malmberg, vd för Trioplast. 

Bolaget är sedan 2018 Altor-ägt och tillverkar så kallad  ”high-performance” plastfilm i Sverige, Danmark, Nederländerna och Frankrike. Det är plast som bland annat används vid förvaring av ensilage och i tillverkning av plastkassar. Inom bolaget fanns också redan en produktion av medicinsk plast för bland annat förkläden och dukar till operationssalar. 

”Men den plasten har vi tidigare skickat till kunder som syr upp produkter i Kina och Asien. När logistikproblemen dök upp fick vi frågan om vi kunde tillverka i Sverige, och då började vi undersöka vilka möjligheter vi hade inom koncernen.”

För att tillverka skyddsrockar med lång ärm krävs maskinell svetsning av plasten. I fabrikerna i Landskrona och Bottnaryd, som normalt tillverkar specialpåsar, har man nu byggt om maskiner för att kunna få till ärmar, skärp och andra detaljer som krävs för att skyddskläderna ska hålla rätt standard. 

”Behovet på skyddsutrustning är massivt i dag och vår kapacitet täcker inte hela behovet inom vården, men vi kommer en bra bit samtidigt som vi tittar på att utöka produktionen.”

Vilka ska använda era skyddskläder?
”De ska kunna användas inom sjuk-, intensiv och äldrevården. Regionerna beställer av oss och prioriterat till en början blir att få ut skyddskläderna till de delar av landet där belastningen inom vården är som störst.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer