ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Högtryck vid urnorna – resultat börjar strömma in

Flera EU-länder rapporterade mitt på söndagen högt valdeltagande.

Dessutom börjar en del preliminära resultat komma in. I Slovakien straffas det socialdemokratiska regeringspartiet.

I Frankrike låg valdeltagandet kl 12 på 19,3 procent, mot 15,7 procent vid samma tid i EU-valet 2014.

I Ungern hade kl 11 drygt 17 procent av väljarna röstat, mot 11,5 procent 2014. Det kan påverka chanserna för Viktor Orbans regeringsparti Fidesz att få över 50 procent av rösterna.

Även Rumänien och Estland rapporterade högre valresultat, liksom Nederländerna som röstade redan i torsdags.

Det slovakiska regeringspartiet, socialdemokratiska Smer-SD, medgav på söndagseftermiddagen förlust i EU-valet, uppger nyhetssajten Politico. Partiet under den tidigare premiärministern Robert Fico har regerat landet i elva av de tretton senaste åren. 

Regeringssviten bröts dock efter ett mord i februari 2018 på en journalist som undersökte en korruptionshärva med anknytning till partiet.

Tidigare i år valdes den politiska nykomlingen Zuzana Čaputová från oppositionspartiet Progressiva Slovakien, till landets första kvinnliga president.

I Lettland, som höll EU-val på lördagen, väntas det konservativa partiet Ny enhet bli störst med 26 procent, enligt den lokala nyhetsbyrån Leta. Tvåa är preliminärt socialistiska Harmoni på 18 procent och tre högerpartiet Allt för Lettland på 16 procent, uppger Euractiv.

Även EU:s minsta medlemsland, Malta, röstade på lördagen. Premiärminister Joseph Muscat räknar med att hans socialdemokratiska parti får 55 procent, sa han till tv-bolaget TVM.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer