Högt uppsatt Putin-rådgivare får sparken

Rysslands president Vladimir Putin har sparkat en av sina högst uppsatta rådgivare, Vladislav Surkov.

Foto:Alexander Zemlianichenko

Surkov har varit en av landets mäktigaste personer och var fram till nyligen ansvarig för landets Ukrainapolitik och kontakterna med separatister i Luhansk och Donetsk.

Beskedet kom i ett kort uttalande från Kreml där det inte nämns vad Surkov ska göra härnäst. Hans arbetsuppgifter övertogs nyligen av den tidigare vice premiärministern Dmitrij Kozak.

En politisk analytiker som arbetat för Surkov har tidigare uppgett att han avgått på grund av ”en förändring i politiken när det gäller Ukraina”.

Konflikten i östra Ukraina beräknas ha kostat drygt 13 000 människor livet samtidigt som en miljon har flytt sina hem. Moskva och Kiev försöker nå ett fredsavtal och flera uppgörelser om vapenvila har ingåtts, men striderna har aldrig upphört helt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?