1515
Annons

Högt tryck på explosionståliga dörrar

TÖREBODA.
Dörrtillverkaren Daloc är på god väg över tröskeln till Europamarknaden, och för att öka produktionskapaciteten görs investeringar på nära en kvarts miljard kronor årligen. Den internationella expansionen sker dock i kontrollerad takt. Genom koncernchefen Fredrik Silverstrand ekar tidigare generationers ord:

”Morfar sa alltid: 'Ska man göra något ska man göra det rejält'.” 

I Dalocs dörrutställning finns två dörrar som utsatts för hårda prövningar: en som stått emot en skottlossning, och den här, som klarat en explosion.
I Dalocs dörrutställning finns två dörrar som utsatts för hårda prövningar: en som stått emot en skottlossning, och den här, som klarat en explosion.Foto:Tobias Andersson

I ståldörrsfabriken i Töreboda transporteras dörrbladen hängande på rad i taket i väntan på målning, inte helt olikt scenerna i den populära barnfilmen Monsters Inc. Hos Daloc har fokus legat på säkerhet sedan 1942 då John W Johansson tillsammans med Hans Dahlstedt bestämde sig för att börja göra kassaskåp. Bara något år senare gick de skilda vägar och John W Johansson valde att inrikta sig på branddörrar. 

Det var dock hans dotter Inga-Lisa Johansson, Fredrik Silverstrands mamma, som fick verklig fart på verksamheten. Hon var i 20-årsåldern när hon kom in i verksamheten på 60-talet och inledde med en Sverigeturné där hon diskuterade branddörrar på olika byggen. Där fick hon nya och bra kontakter med Skanska, NCC och Peab.

”Det fick fart på försäljningen som nådde en helt annan nivå än tidigare”, berättar Fredrik Silverstrand. 

Nya maskiner på 1980-talet, som gjorde dörrarna snyggare än tidigare, gav en ny försäljningsökning och lade grunden till ett antal förvärv, men huvuddelen av bolagets tillväxt har varit organisk. Stort fokus har legat på effektivitet i tillverkningen.

Produktionen sker uteslutande i Sverige, i huvudsak i Töreboda, men det finns även verksamhet i Mellerud och i Västerås. 

Alla bolagets produkter har någon form av klassning eller en kombination av flera. Det kan handla om brand- ljud- eller annan typ av säkerhetsklassning. I bolagets lokaler finns dörrar utställda som stått emot både en skottlossning och en explosion. 

Men allt handlar inte om bostadsdörrar. Lokaler och hotell är viktiga segment för Daloc, som dessutom fått ett rätt stort uppsving under det senaste decenniet då många nya hotell byggts, bland annat i Norge. Byggföretagen är även fortsatt viktiga kunder, men enligt Fredrik Silverstrand är det viktigt med olika typer av kunder för att sprida riskerna. I dotterbolaget Secor bedrivs franchiseverksamhet med inriktning på utbyte av lägenhetsdörrar i flerbostadshus.

I ståldörrsfabriken visar Fredrik Silverstrand upp ett automatiserat flöde.
I ståldörrsfabriken visar Fredrik Silverstrand upp ett automatiserat flöde.Foto:Tobias Andersson

Den grundläggande tekniken i själva dörren har inte förändrats så hemskt mycket över tid, det är detaljerna som gör skillnaden. Det är snarare kraven runt dörren som har höjts. 

”Du ska skydda dig mot inbrott, men du ska också kunna komma ut fort. Förr handlade det mest om att stänga och hålla tätt mot brand”, säger Fredrik Silverstrand. 

Det är viktigt inte minst på de stora arenor som bolaget levererat dörrar till, som exempelvis Friends Arena i Stockholm. Där ska till exempel de som inte betalt biljett hållas ute, men behöver arenan utrymmas ska det gå fort. För Dalocs del handlar det om att göra det möjligt att koppla på sådan teknik inte att själva tillhandahålla den. 

När Fredrik Silverstrand tog över som koncernchef 2015 hade bolaget redan viss verksamhet i Norge och Danmark. Sedan dess har Daloc etablerat sig i både Nederländerna och Tyskland. 

”Målet är att ta säkerhetsdörren ut i Europa.”

Samtidigt ser Fredrik Silverstrand ingen anledning att stressa ut i fler länder. Tyskland är stort och där finns mycket kvar att göra.

”Vi går försiktigt fram. Vi går inte vidare förrän länderna vi redan gått in i är igång och fungerar.” 

Största konkurrenten är amerikanska JELD-WEN, som i Sverige är känt som Swedoor. Robust och Hellbergs är andra aktörer på den svenska marknaden.  

Har det alltid varit självklart för dig att du skulle ta över?
”Hyfsat självklart. Jag har alltid pluggat åt det hållet och så har det blivit roligare med åren. Jag började 2004 med att skruva gångjärn på trädörrsfabriken och har sedan haft flera olika positioner.”

Att fylla skorna efter framgångrika och färgstarka Inga-Lisa Johansson var dock inte utan utmaningar.

”Hon hade svårt att lämna. Hon hade inte så många hobbys utan företaget var hennes skötebarn. Det var svårt för oss alla eftersom det var tydligt vem som bestämde.”

Ellen Ljungqvist
Ellen LjungqvistFoto:Tobias Andersson

Att ligga så pass sent i byggprocessen innebär att bolaget kunnat segla igenom pandemin relativt oskatt. Dessutom gynnades trädörrstillverkningen av att många europeiska konkurrenter inte hade någon tillverkning alls. Mycket arbete har dock krävts för att säkra tillgången på material. 

I pandemins inledningsskede fattades till och med ett beslut om omfattande investeringar i verksamheten, som jämfört med 2018 ska dubbla produktionskapaciteten till 2025. När Di är på besök sker till exempel förändringar i trädörrsfabriken där montering av gångjärn automatiseras, men även i ståldörrsfabriken byts maskiner ut i effektiviseringssyfte. 

”Det handlar om 250 miljoner kronor om året. En och en halv miljard totalt”, säger Peter Wassberg, vd för dotterföretaget Daloc AB.  

Inga lån tas, utan det är i huvudsak tidigare vinster som investeras. 

”Egentligen klarar vi det nästan på det årliga kassaflödet”, säger Peter Wassberg.

 

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera