ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Högt pris för Saudi-prins frihet

  • Prins Alwaleed bin Talal. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

Den korruptionsmisstänkte prinsen Alwaleed bin Talal kan tvingas betala en tredjedel av sin förmögenhet för att släppas ur häktet. Borgen är satt till 6 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. Det skriver Wall Street Journal.

Prins Alwaleed bin Talal greps i början av november i Saudiarabien på order av landets nybildade antikorruptionskommitté led av kronprins Mohammed bin Salman. Gripandet skedde i samband med att ytterligare fyra ministrar, ett tiotal prinsar och ett tiotal tidigare ministrar frihetsberövades i en räd som misstänks vara ett drag för att öka kronprinsens makt över kungadömet.

Alwaleed bin Talal har sedan dess suttit frihetsberövad, men har nu fått besked om priset för sin frihet. Den saudiska regeringen kräver honom på 6 miljarder dollar, vilket är ett av det högsta borgen satt enligt Wall Street Journal.

Den 62-årige prinsen är listad som den 57:e rikaste personen i världen med en förmögen uppskattad till 18 miljarder dollar, motsvarande 150 miljarder kronor, enligt Bloomberg Billionaires Index. En förmögenhet som bland annat är investerad i bolag som Citigroup, Apple och Twitter.

Ska borgen betalas till fullo kommer prinsen troligtvis falla på listan över världens rikaste. Enligt Wall Street Journal förhandlar han nu om en lösning som skulle innebära att delar av hans innehav i bolaget Kingdom Holding skrivs över till den saudiska regeringen. Kingdom Holding är noterat på den saudiska börsen och har ett marknadsvärde på nära 9 miljarder dollar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer