1515

Högsta siffran sedan år 1834 – nytt rekord för svenska gruvor

Under förra året blev den svenska malmproduktionen den högsta hittills. Men även guldproduktionen i Sverige var nära en ny högstanivå. Det rapporterar P4 Norrbotten.  

Bolidens Aitikgruva utanför Gällivare.
Bolidens Aitikgruva utanför Gällivare.Foto:Jack Mikrut

I SGU:s – Sveriges geologiska undersökning – årliga publikation över den svenska gruv- och mineralnäringen syns en tydlig ökning av malmproduktionen som i fjol uppgick till 86,5 miljoner ton. Det är en ökning med sex procent från den tidigare högstanoteringen 2018, och den högsta uppmätta produktionssiffran sedan mätningarna startade 1834. 

Mängden säljbara järnmalmsprodukter ökade med 5 procent till 29 miljoner ton under 2019. 

”De gruvor som har ökat mest är Kaunisvaaragruvan som ökat drygt tre miljoner ton och Aitik i Gällivare som ökat två miljoner ton. De andra gruvorna har gått ungefär plus minus noll”, säger Lars Norlin, utredare på SGU till P4 Norrbotten.

Även produktionen av andra metaller ökade under året. Zink- och blyproduktionen ökade med 4 procent respektive 6 procent. Guldproduktionen var samtidigt nära en ny högstanivå på åtta ton. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?