ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud

  • Foto: Emil Langvad/TT

Vellinge får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast – och öppnar därmed för andra kommuner att göra likadant.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter. Tidigare har kommunen genomgående fått nej: först av länsstyrelsen, sedan av förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men nu vänder Högsta förvaltningsdomstolen uppochner på alla tidigare besked. Rätten anser att kommuner har rätt att reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter – alltså förbjuda tiggeri.

Vellinge kommun har bland annat hävdat att tiggare orsakar störningar genom "upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats". Tidigare instanser som prövat införandet av ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan har dock ansett att kommunen inte lyckats visa att tiggeriet stör den allmänna ordningen. Men det behövs inte, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Enligt domen saknas det helt enkelt stöd i ordningslagen för att kräva att Vellinge ska visa hur tiggeriet stört ordningen – och ett tiggeriförbjud kan därför inte underkännas med den motiveringen.

Eftersom förbudet gäller vissa avgränsade platser anser rätten dessutom att det saknas anledning att ifrågasätta kommunens bedömning av behovet av tiggeriförbud där.

”Jag vet att hela Kommunsverige och även många på riksplanet är väldigt nyfikna på hur beslutet blir”, sade Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M) till TT inför beskedet.

Så sent som i början av december upphävde länsstyrelsen i Halland det krav på tiggeritillstånd som Kungsbacka kommun beslutat om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer