ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Högsta domstolen säger nej till Kinautlämning av ekobrottsmisstänkt

En utlämning av en kinesisk medborgare till Kina står i strid både med utlämningslagen och med Europakonventionen. Det konstaterar Högsta domstolen (HD) i ett yttrande till regeringen, sedan Kina begärt en man, som landets myndigheter anklagar för ekonomisk brottslighet, utlämnad från Sverige.

"Högsta domstolen gör kort sagt bedömningen att det finns en risk för både att han ska utsättas för förföljelse på grund av sin politiska aktivitet och att han ska utsättas för behandling i strid med Europakonventionen. Under de förutsättningarna kan utlämning inte ske", säger justitierådet Petter Asp i ett pressmeddelande från HD.

Mannen har tidigare arbetat som tjänsteman inom den kinesiska statliga spannmålsindustrin, och anklagas för att ha förskingrat motsvarande hundratals miljoner kronor. Mannen själv nekar till brott, och hävdar att han beskylls av politiska skäl.

Enligt HD finns sannolika skäl som talar för att mannen begått i varje fall fyra av de påstådda gärningarna. Domstolen bedömer dock att det finns risk för att mannen i Kina kommer att utsättas för förföljelse av politiska skäl och för att han inte kommer att få en rättvis rättegång.

HD säger också att det finns "en verklig risk" för att mannen kommer att "dömas till döden och utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning".

Beslutet var väntat, då HD redan i mitten av juni beslutade att mannen inte längre skulle vara häktad i ärendet. Mannen anhölls dock några dagar senare, då eftersom att USA begärt honom utlämnad. I det fallet handlar det om misstankar om penningtvättsbrott och stämpling till penningtvättsbrott i delstaten Kalifornien. Det rör sig om 1,6 miljoner dollar, motsvarande nästan 15 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer