Annons

Högspänning på järnvägsspåren

GÄVLE.
Snabba, vågade beslut går som en röd tråd genom hela LMV Kontaktlednings framfart längs Sveriges järnvägsspår – och tar bolaget till en topplacering bland Gävleborgs Gasellföretag.

”Vi håller ut fingret och kör. Magkänslan får ofta styra”, säger Jesper Johansson, delägare.

LMV Kontaktledning drivs av Erik Segerqvist och Jesper Johansson. Bägge är utbildade kontaktledningstekniker, Jesper är även elektriker.
LMV Kontaktledning drivs av Erik Segerqvist och Jesper Johansson. Bägge är utbildade kontaktledningstekniker, Jesper är även elektriker.Foto:Jack Mikrut

 

Med en tillväxt som gått snabbare än tåget står nu LMV Kontaktledning som Gasellvinnare i Gävleborgs län. Men någon långsiktig plan för att nå såhär långt har aldrig funnits.

”Vi måste alltid spekulera eftersom vi inte vet hur det ser ut framåt. Planeringshorisonten för projekten är nästan aldrig mer än tre månader”, säger Jesper Johansson.

Högspänning är huvudfokus för LMV Kontaktledning, som erbjuder spetskompetens när det gäller det mesta inom el och järnväg. Bolagets säte i Gävle är bara ett kontor medan huvuddelen av verksamheten pågår dagligen längs rälsen runt om i hela landet.

”Vår personal bor från Sjöbo i söder till Örnsköldsvik i norr. Det spelar ingen roll eftersom de alltid ligger ute på jobben”, säger Erik Segerquist, delägare.

Han och Jesper Johansson lärde känna varandra när de båda arbetade inom Banverkets industridivision. Men de kände att något saknades.

”Vi hade mer driv än vad vi fick utlopp för. Det var rätt tungjobbat. Vi ville ha roligt på jobbet, och bestämde oss för att fixa det själva i stället”, säger Erik Segerquist.

2008 var de fyra personer som sa upp sig och startade det som i dag är LMV Kontaktledning. De hyrde först ut personal till projekt.

”Det rullade på bra och var dessutom nästan riskfritt. Inga större investeringar krävdes. Enda risken är att du står utan jobb någon period men vi har alltid haft 100 procent beläggning. Vi har haft ett bra rykte hela tiden”, säger Erik Segerquist.

Under en lång period var de tio anställda. 2012 blev Erik Segerquist och Jesper Johansson ensamma ägare i bolaget, och ofta blev det så att de fick arbetsledande roller i projekten. De kände sig så småningom mogna för nästa steg.

”Vi hade hjälpt så många företag genom åren att lösa deras projekt, så det var hög tid för oss att ta oss an uppdragen i egen regi”, säger Jesper Johansson.

2019 vann LMV Kontaktledning sitt första uppdrag som underentreprenör. En viktig investering blev den lifträlsbil som då köptes.

”Den kostade åtta miljoner kronor, så det var ju en stor investering för oss. Maskinen hade en leveranstid på ett drygt halvår och så långt fram planeras ju nästan aldrig våra projekt. Så det var förstås en viss chansning”, säger Jesper Johansson.

Maskinen levererades i februari 2020 och projektet började i mars 2020. Och då blev det snabbt full fart.

”Jag ringde tillverkaren och sa att vi behövde ytterligare en maskin. Sedan sms:ade jag Jesper och skrev ”jag köpte en till”, säger Erik Segerquist och ler.

Foto:Jack Mikrut

Snabbt och vågat, var orden - och återigen med magkänslan som vägledare. Och återigen gick satsningen hem. Det senaste året har ytterligare tre maskiner köpts in, där två traktorgrävare med korg blev viktiga komplement.

”Nu är vi inte beroende av att någon förser oss med maskiner, vi kan göra allting själva”, säger Jesper Johansson.

Men viktigare än maskinerna är fortfarande människorna i bolaget, konstaterar ägarna.

”Att ha rätt folk betyder allt, och det är inte nödvändigtvis de som har de bästa utbildningarna. Du måste bygga ett lag. Alla kan inte vara stöpta i samma form utan du måste ha en bredd”, säger Jesper Johansson.

De båda delägarna har därför lagt mycket tid på rekryteringen. De beskriver att det finns ett dubbelt syfte med att få rätt person som ansluter till personalgruppen vid nyanställningar; det handlar både om att få kvalitet på de utförda jobben och att trivseln i gänget ska bestå.

”Att ligga ute på jobb så mycket som vi gör är speciellt. Man bor ihop, jobbar ihop och har sin fritid ihop. Du kan ha en som är jätteduktig på att jobba men som inte fungerar i det sociala umgänget, och då går det inte”, säger Erik Segerquist.

LMV Kontaktlednings ägare återkommer gång på gång till att personalen betyder allt. I dag har styrkan vuxit till 30 anställda, varav en handfull är inom administration och övriga ute längs rälsen.

”Det är de som ska ha all kredd. De ställer alltid upp, bokstavligen i ur och skur, på obekväma arbetstider och med snabba omställningar när det krävs”, säger Jesper Johansson.

Erik Segerquist och Jesper Johansson konstaterar också att de själva har en stor styrka som varit avgörande för den snabba tillväxten.

”Planering har alltid varit vår grej. Vi vill bygga rätt från början”, säger Erik Segerquist, och beskriver hur ett projekt inleds med att de får en omfattande handling från Trafikverket.

”Den massakrerar vi ner i småbitar och ser till att ställa alla frågor i ett tidigt skede. För när vi väl står där med korgen i luften ska frågetecknen redan vara utredda, så att vi bara kan köra på med jobbet.”

Foto:Jack Mikrut

Väl ute på järnvägen finns ingen tid för funderingar.

”Där gäller exakta tider. Vi har ett visst fönster - till exempel måndagar till torsdagar 06:30-14:00 under ett visst antal veckor – då strömmen stängs av. Det är då jobben måste göras. Därför måste vi hitta problemen innan de uppkommer. Vi måste vara förberedda på allt”, säger Jesper Johansson.

2022 ökar fortfarande omsättningen men vinsten sjunker något på grund av investeringarna och ett något ändrat fokus.

”Vi vill inte maxa vinsterna, utan nu är det dags att maxa vårt välmående. Vi har kört på väldigt hårt. Nu är det dags att landa litegrann”, säger Erik Segerquist.

Mer administrativ personal, ett tydligare organisationsbygge och självgående projektledare är ett viktigt steg mot nästa fas. Någon lågkonjunktur ser de inte komma i sin bransch och tror därför på fortsatt tillväxt.

”Trafikverkets projekt är ofta finansierade flera år i förväg, och infrastrukturen måste det alltid satsas på oavsett om det är bra eller sämre tider”, säger Jesper Johansson.

Innehåll från Malmö stadAnnons

”En subkultur som blivit en miljardindustri”

Den omsätter lika mycket som den svenska exporten av järnmalm och har därmed blivit en av Sveriges basnäringar. Spelutvecklingsbranschen har utvecklats till en miljardindustri. Dess epicentrum ligger i Malmö.

– Att branschen lockar hit människor från världens alla hörn är tack vare Malmös internationella atmosfär, säger Peter Lübeck på Game Habitat.

Det är lätt att starta, utveckla och etablera företag i Malmö. Läs mer om näringsliv et i Malmö här. 

Avatar, Tom Clancy´s The Division, James Bond och Sayonara Hearts. Några av världens största och mest kritikerrosade spel är skapade av spelutvecklingsbolag som alla har kontor i Malmö. 

Hur kommer det sig att Malmö blivit ett globalt nav inom den här framgångsindustrin? 

Flera faktorer spelar in, menar Peter Lübeck. Han är vd för intresseorganisationen Game Habitat, vars syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelutvecklingsindustrin i södra Sverige att fortsätta växa och utvecklas. 

Massive Entertainments flytt från Ronneby till Malmö i början av 2000-talet gjorde avtryck på flera sätt, konstaterar Peter Lübeck.

– Nordic Game Conference, Europas ledande spelutvecklarkonferens, startades kort därefter och har sedan dess anordnat årliga sammankomster i Malmö. Några år senare slog The Game Assembly upp dörrarna i stan. Idag rankas skolan som en av de tio främsta utbildningarna i världen inom spelutveckling. 

I stort sett alla som gått utbildningen erbjuds arbete efteråt.

”Massives framgångar har banat väg”

Allt sammantaget gjorde att den globala spelutvecklingsbranschen fick upp ögonen för Malmö. Sedan dess har det rullat på, i en otrolig tillväxttakt. 

– Massives framgångar har banat väg för en mängd etableringar av medelstora spelföretag, som Sharkmob och Avalanche Studios Group. Dessutom finns en uppsjö av små så kallade indies, fåmansföretag, som är nischade inom särskilda områden och som besitter stor konstnärlig och artistisk förmåga. 

Peter Lübeck fortsätter:

– Idag har vi skapat ett ekosystem av olika aktörer och studior som omsätter 2,5 miljarder. I Malmö finns idag 75 bolag med anställda från 66 olika nationaliteter.

Att Malmö fortsätter locka globala talanger inom spelutvecklingsindustrin – och som väljer att stanna här – handlar om stadens unika fördelar, säger Peter Lübeck. I dagarna släppte föreningen en undersökning som har analyserat hur de som arbetar inom spelutveckling trivs inom såväl sin bransch som i regionen. Svaren är entydiga.

– I stort sett alla uppger att Malmö är en stad som är lätt att etablera sig i. Här är folk öppna och trots att det är en liten stad, globalt sett, finns ett kulturellt utbud som kan mäta sig med vilken global storstad som helst. De är nöjda med branschen, men ännu mer nöjda med att leva och verka just här.

Kommunalrådet närvarade

Stadens engagemang i branschen tror Peter Lübeck också är en bidragande orsak till att tillväxttakten i Malmö varit så stark.

– Jag minns inför starten av vår förening, Game Habitat. Redan på vårt första möte med staden närvarade Malmös högsta kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det sa mycket tyckte jag, att staden på riktigt är intresserad av att förstå och skapa goda förutsättningar för nya näringar att etablera sig här. 

– Den levnadsstandard som finns i Malmö hade varit svår att uppnå i vilken europeisk storstad som helst, då Malmös bostadspriser ligger på helt andra nivåer än exempelvis Stockholms, Köpenhamns eller Londons, förklarar Peter Lübeck.

Stockholm är i absoluta tal räknat, fortfarande en större spelstad än Malmö, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen. Men Malmö har vuxit enormt som spelhubb de senaste åren. 

– Malmö är ett minisverige i vilken typ av spel och bolag som finns och produceras. Det är många av Stockholmsbolagen som har kontor i Malmö. Det finns också utländska bolag som valt att lägga sitt Sverigekontor i Malmö, som IO Interactive, säger hon.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.
Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.

Närheten till The Game Assemblys spelutbildning är en annan stark dragningskraft för Malmö, menar hon.

– I kursplanen ingår praktik och det är vanligt att man får jobb på samma plats direkt efter examen. 

Därför ser hon inga mörka moln framåt trots att Sverige går in i en lågkonjunktur. 

– Jag har svårt att se att vi skulle tappa i branschen, kanske att ökningen går lite långsammare och att bolagen blir mer försiktiga i sina satsningar, jag är övertygad om att det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på kompentent personal. Människor vill ha nya spelupplevelser, på det sättet är det en konjunktursäker bransch.

Se Game Habitats film om spelstaden Malmö här 

Allt fler människor och företag söker sig till Malmö – läs mer om näringslivet här 

 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera