Högre vinst men negativ organisk tillväxt för Duroc

Industri- och handelskoncernen Duroc växte med 19 procent under det andra kvartalet, oktober-december 2019, av det brutna räkenskapsåret. Nettoomsättningen uppgick till 853 miljoner kronor (717).

”Den organiska tillväxten var dock negativ och delar av koncernen påverkades av en lägre efterfrågan i slutet på 2019. Resultatet påverkades framför allt av lägre volymer i de europeiska delarna av affärsområde Fiber samt en inbromsning i efterfrågan av verktygsmaskiner på en avvaktande marknad i specifika länder. Andra faktorer som påverkat köpmönstret hos kunderna är lagerjusteringar och tveksamheter kring utgången av Brexit”, skriver Duroc DURC B +0,74% Dagens utveckling .

I USA har fiberaffären utvecklats starkt, enligt bolaget. De lönsammaste produkterna, det vill säga garner, är det som ökat mest. Under de nästkommande kvartalen kommer ny produktionsutrustning att tas i bruk för att möta en ökande efterfrågan, skriver Duroc.

Cotting Group, som förvärvades i juli 2019, har varit ett fokusområde under kvartalet. För att öka konkurrenskraft och lönsamhet har investeringar i produktionsutrustning, forskning och utveckling samt IT till ett belopp om 2 miljoner euro genomförts. Därutöver har en omstrukturering av ledningen genomförts.

Industrihandel mötte ett starkt jämförelsekvartal och påverkades samtidigt av osäkerhet och dämpning i efterfrågan av verktygsmaskiner. Marknaden har präglats av uppskjutna investeringsbeslut. Inom UPN och industrimotorförsäljningen har försäljningen varit god, likaså för maskinföretaget Herber.

Övrig Industri minskade omsättningen jämfört med föregående år men bolagen har sammantaget en fortsatt god efterfrågan på underhållstjänsterna, heter det.

Justerat ebitda-resultat blev 39,1 miljoner kronor (33,7) medan rapporterat ebitda uppgick till 42,2 miljoner kronor (33,7). Per aktie blev nettoresultatet 0:23 kronor (0:37).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?