1515

Högre utbud på Stockholms bostadsmarknad

Det är ett större utbud på Stockholms bostadsmarknad, både vad gäller villor och bostadsrätter, än motsvarande period förra året. Det visar en siffror från mäklarfirman Bjurfors.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Amorteringskravet infördes den 1 juni och bostadsmarknaden var innan dess intensiv då många ville sälja och köpa innan amorteringskravet slog till. Enligt Bjurfors vd Pontus Kopparberg är tempot nu lägre.

”Vi ser en marknad idag där köpare och banker är mycket mer noggranna jämfört med månaderna inför amorteringskravets införande. Min bedömning är att vi har en hälsosam marknad just nu präglad av generellt god efterfrågan blandad med en dos eftertänksamhet från framförallt köparna”, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

Samtidigt är utbudet på bostäder större, både vad gäller villor och bostadsrätter. Under vecka 35 var 2.618 bostadsrätter till salu i Stockholm, jämfört med 2.224 bostadsrätter samma vecka i fjol. Under samma vecka var 917 villor till salu jämfört med 778 under vecka 35 i fjol.

”Stor del av ökningen handlar om återpublicerade bostäder som inte blev sålda innan sommaren. Eftersom Hemnet har regeln att en bostadsannons behöver vara avregistrerad i 21 dagar innan den kan räknas som ny har många satt detta i system. Om en annons inte får önskat intresse tas annonsen bort för att sedan publiceras igen efter dessa 21 dagar och upplevs då av många som en helt ny bostadsannons”, säger Pontus Kopparberg.

Köpa bostad? Jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

  Antal bostadsrätter till salu i Stockholm  
Vecka 35 2016 2 618
  2015 2 224
Vecka 34 2016 2 554
  2015 2 248
Vecka 33 2016 2 522
  2015 1 979
Vecka 32 2016 2 238
  2015 1 402
Vecka 31 2016 1 548
  2015 907

 

  Antal villor till salu i Stockholm  
Vecka 35 2016 917
  2015 778
Vecka 34 2016 886
  2015 747
Vecka 33 2016 709
  2015 545
Vecka 32 2016 473
  2015 345
Vecka 31 2016 299
  2015 230

 


Innehåll från NetApp, Arrow och NVIDIAAnnons

Så kan NetApp ONTAP AI frigöra kraften i AI-affären – och öka affärsutvecklingen

Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.
Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.

Mer och mer data samlas in och samtidigt blir AI-tjänsterna allt vanligare och smartare.

Det gör att den underliggande arkitekturen måste ha större kapacitet.

NetApps lösning ONTAP AI, byggd med teknologi från NetApp och NVIDIA, kan frigöra kraften i AI-lösningen.

– Vi har en skyldighet att använda AI för att förbättra funktioner i vårt samhälle. Det öppnar upp helt nya möjligheter, säger Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA.

Kunskaperna kring AI, Deep Learning och Machine Learning blir allt större. Kombinerat med dataexplosionen från till exempel sensorer, kameror samt finansiella transaktioner, ökar kraven på de tekniska plattformarna som behöver stötta med automatiserade realtidsbeslut och i vissa fall kunna förutsäga beslut på ett korrekt sätt då det kan påverka liv och säkerhet.

– AI-industrin håller på att mogna väldigt fort. Samtidigt finns ett stort uppdämt behov av denna teknik samt att kunskaperna inte räcker till. Det gör att det finns en utmaning för AI-industrin att växa, säger Fredric Wall. 

Samtidigt som den underliggande infrastrukturen och den plattform som AI-lösningarna bygger på måste ha mycket mer kapacitet, både när det gäller lagring och överföring, måste systemen vara stabila, rigoröst testade men också designas och levereras i en så enkel form som möjligt.

– Här kommer NetApp ONTAP AI in som ett naturligt inslag, säger Fredric Wall.

ONTAP AI – snabbare och förenklad AI-utveckling 

NVIDIA utvecklar den del av teknologin som utgör beräkningskraften. I grunden finns en GPU, en snabbare processor än den traditionella lösningen med en CPU.

– Man kan säga att det är en starkare och kraftigare motor som gör beräkningar enormt mycket snabbare än traditionella motorer, detta mycket tack vare att en GPU gör beräkningar parallellt medan en CPU gör det sekventiellt. Vissa beräkningsmodeller och applikationer lämpar sig mycket bättre för en GPU. Kraften kan öka hundra till ett jämfört med en lösning baserad på traditionell CPU-teknologi. Det är en enorm skillnad. I klarspråk betyder det att hundratals servrar kan ersättas med ett fåtal, säger han.

Långt samarbete

Viktor Winberg är AI Lead på NetApp i Sverige.

– I ONTAP AI är det NVIDIA som står för hästkraften och vi på NetApp levererar bränslet, det vill säga ditt data, säger han.

NVIDIA och NetApp har ett långt samarbete kring referensarkitekturer för att göra det enklare för verksamheter att komma i gång med AI och skapa nya insikter och snabbare resultat.

– Jag tycker att ONTAP AI är en fantastisk arkitektur då den lämpar sig för alla typer av tillämpningsområden inom AI, som förebyggande underhåll, smartare logistik och medicinsk forskning. Den kan enkelt installeras som ett komplement i en organisations existerande IT-lösning och behöver således inte ersätta någon hårdvara som personalen redan är van att arbeta med. Det är helt enkelt en lösning som kan samla allt data och all AI-utveckling i en plattform, avslutar Viktor Winberg.

Läs mer om NetApp ONTAP AI här 

Mer från NetApp, Arrow och NVIDIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp, Arrow och NVIDIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?