1515
Annons

Högre intäkter men ökad förlust för Tellusgruppen

Friskolebolaget Tellusgruppen ökade under det första kvartalet 2022 intäkterna med 37,6 procent till 81,2 miljoner kronor (59,0). Den organiska tillväxten uppgick till 13,3 procent, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda, uppgick till -3,0 miljoner kronor (-0,5). Justerat för utveckling av ferie- och semesterlöneskuld uppgick ebitda-resultatet till 1,6 miljoner kronor (1,6).

Periodens resultat var -6,9 miljoner kronor (-2,5).

Antalet inskrivna barn och elever var i genomsnitt 2.168 under perioden vilket innebar en ökning med drygt 38 procent.

Lönsamheten under årets första kvartal är vanligtvis relativt dålig på grund av naturliga säsongsvariationer, skriver bolaget i rapporten.

”Resultatet under februari till mars var 2,0 miljoner kronor bättre än under motsvarande period föregående år, vilket ger goda förutsättningar för förbättrad lönsamhet under de kommande månaderna”, skriver bolaget i rapporten.  


Rapportrusning i Gyllenhammars boktryckeri Scandbook

Boktryckeriet Scandbook, med finansmannen Peter Gyllenhammar som storägare, stiger kraftigt på First North efter att ha rapporterat kraftig omsättningsökning och stigande vinster – men kassaflödet har minskat och riskerna vad gäller papperstillgång har enligt vd ökat med Ukrainakriget.

First North-listade Scandbook, som producerar böcker, hade en nettoomsättning på 97,7 miljoner kronor (78,1) under första kvartalet 2022, och ebitda-resultatet uppgick till 13,9 miljoner kronor (9.8).

”Scandbook har trots rådande tider med prishöjningar på produktionsmaterial, transporter och energi stärkt sitt resultat vilket är en effekt av ökade volymer men också på att vi ser resultatet av det idoga arbetet som genomförts i verksamheten för att förbättra effektivitet och stärka relationen med våra kunder”, skriver vd Paulius Juska i delårsrapporten.

Krigsutbrottet i Ukraina har ökat riskerna när det gäller tillgång på produktionsmaterial, och särskilt grafiskt papper, enligt vd.

Periodens kassaflöde uppgick till 9,6 miljoner kronor (12,2). Nettolåneskulden, exklusive leasingskulder, uppgick till 5,5 miljoner kronor (-2,1).

Scandbook har ett börsvärde på 227 miljoner kronor efter rapportuppgången som i skrivande stund är 11,3 procent till 33,60 kronor, under relativt tunn men för Scandbook ovanligt intensiv handel.

Peter Gyllenhammar är största röstmässiga ägare med 29,8 procent av rösterna och 21,25 procent av kapitalet per den 31 mars, enligt Holdings. Största kapitalmässiga ägare är styrelseordföranden Odd Rune Austgulen med 49,3 procent av kapitalet och 28,9 procent av rösterna.

Aktien har hittills i år stigit, på tvärs mot index, med 12 procent och är upp 65 procent sedan förra årsskiftet. Det är ungefär 10 procentenheter mindre än det tapp en annan bokaktie på First North, EQT-dominerade Storytel, har drabbats av på samma tid.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?