1515
Annons

Högre förlust för Filo Mining i fjärde kvartalet

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining, med koppar- och guldtillgångar på gränsen mellan Chile och Argentina, rapporterar en nettoförlust om 8,0 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019 (-6,2). För helåret 2019 blev resultatet -28,6 miljoner dollar (-28,9).

Vid årsskiftet uppgick bolagets kassa till 13,8 miljoner dollar. Det framgår av bokslutsrapporten.

”Prospekteringsresultaten från de två senaste borrprogrammen har bekräftat förekomsten av ett stort porfyrsystem under den nuvarande mineraltillgången, vilket kan visa sig avgörande för flaggskeppstillgångens storlek och omfattning”, summerar bolaget årets verksamhet vid Filo del Sol-fyndigheten.

Som en effekt av covid 19-pandemin förkortar bolaget 2019/2020 års fältprogram i området. Reserestriktioner har införts och hälsokontroller genomförs när så bedöms lämpligt, uppger bolaget vidare.

Som ett resultat av det i förtid stoppade programmet kommer borrningarna att bli mindre omfattande än ursprungligen planerat, totalt landa på cirka 8.000 meter. Undersökningar med magnetometerdrönare samt en 3D geofysisk undersökning har dock kunnat genomföras.

”Trots det förtida stoppet av 2019/2020 års fältsäsong har bolaget lyckats nå sina strategiska operativa nyckelmål för säsongen”, skriver Filo Mining.

Vidare framgår att Ashley Heppenstall har beslutat att inte ställa upp för omval till styrelsen vid den planerade årsstämman i juni.


Systemair prickar prognosen – komponentbrist ett orosmoln

Ventilationsbolaget Systemair rapporterar ett rörelseresultat om 113 miljoner kronor under det tredje kvartalet, att jämföra med prognosen på 116 Mkr.

Bolaget ser ännu ingen större påverkan av coronautbrottet, men varnar för att leveransförmågan kan påverkas till följd av komponentbrister.

Systemair var andra bolag på onsdagen att presentera sina siffror för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Nettoomsättningen under tremånadsperioden uppgick till 2.147 miljoner kronor. Marknadens prognoser låg på 2.150 Mkr enligt fyra analytikers estimat som Infront Data har sammanställt.

Den organiska försäljningstillväxten landade på 1,8 procent, vilket var något under prognosen på 2,2 procent. Försäljningen på den nordiska marknaden var oförändrad under kvartalet. I regionerna Västeuropa samt Östeuropa och OSS ökade den med 4 respektive 8 procent. Den största försäljningsökningen stod Nord- och Sydamerika för där omsättningen ökade med 10 procent.

”Trots en dämpad efterfrågan i delar av Europa samt en rekordvarm vinter, som inte gynnat försäljningen av värmeprodukter, fortsatte bruttomarginalen att förbättras jämfört med förra året”, skriver vd:n Roland Kasper i rapporten. 

Bruttomarginalen i kvartalet uppgick till 33,8 procent att jämföra med 31,9 procent i motsvarande kvartal året innan. Rörelsemarginalen steg till 5,2 procent från 4,0 procent.

Systemair ser en fortsatt god efterfrågan på flera större marknader, och virusutbrottet är än så länge inget större orosmoment. 

”Vi följer utvecklingen av coronaviruset och är beredda att vidta nödvändiga åtgärder. Effekterna så här långt är små för Systemair. Systemair har ingen egen verksamhet i Kina och endast marginell försäljning där. Det finns dock en risk för att underleverantörers leveransförmåga kan komma att påverkas till följd av komponentbrister”, skriver Roland Kasper.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?