ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen sommaren 2017

”Höginkomsttagare utan städhjälp borde skämmas”

  • Annika Winsth på Di:s mingel på måndagen. Chefsekonomen tycker att man borde stödja hemhjälpen genom att anlita den. Foto: Jesper Frisk

Almedalen är i full gång och åsikterna står som spön i backen. Senast är det Nordeas chefsekonom Annika Winsth som skambelägger höginkomsttagare utan hemhjälp, skriver Affärsvärlden.

”I Sverige skäms människor för att de tar hjälp i hemmet men egentligen borde man skämmas om man inte gör det. Har man råd att hjälpa människor in på arbetsmarknaden så bör man göra det”, sa Nordeas chefsekonom Annika Winsth under Almedalsveckans första dag.

Uttalandet om att hushållsnära tjänster snarare borde lyftas fram som en skyldighet uppkom under Affärsvärldens seminarium ”Protektionism på framfart - hur påverkas Sverige och världen?". Chefsekonomen syftade på behovet av enkla jobb på den svenska arbetsmarknaden.

”Protektionism har alltid funnits men nu är det full attack”, sa professor Thomas Andersson och poängterade att varken de svenska institutionerna eller inkomstskatten är förberedda för den teknikrevolution som kommer.

Han anser att den stora utmaningen inte bara har med industrijobben att göra, utan att även tjänstesektorn kommer att digitaliseras. Därmed kommer även många tjänstejobb försvinna, vilket får till följd att skattesatsen på arbete inte kan vara så hög som den är nu.

Annika Winsth var övertygad om att protektionism vinner mark och passade även på att uppmana näringslivet att ta ett större ansvar i debatten.

”Jag tror demokratin kommer att utmanas. Näringslivet behöver gå ut och ta större ansvar och vi ser redan exempel på det. När Trump säger att man ska öppna kolgruvorna i USA svarar Kalifornien nej och hänvisar till Parisavtalet", sa hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies