1515

Högerpopulister bjuds in till regeringssamtal i Österrike

Sebastian Kurz, partiledare för det österrikiska konservativa partiet, uppgav på tisdagen att han kommer att försöka bilda en koalitionsregering med det högernationalistiska partiet FPÖ.

Det rapporterar Bloomberg News.

Båda partierna fokuserade i sina valkampanjer på behovet av tuffare immigrationskontroller, snabbare deporteringar av asylsökande som fått avslag och att slå ned på radikal islam.

I fredags bad Österrikes president att Sebastian Kurz skulle försöka bilda en regering och Kurz meddelade efter möten med alla andra partier i parlamentet att han beslutat att bjuda in FPÖ för koalitionssamtal - ett beslut som var vida väntat.

Kurz sade till reportrar att hans möjliga partner, FPÖ:s ledare Heinz-Christian Strache, har visat "en vilja att tillsammans få till en förändring i Österrike".

Kurz sade också att han ska försöka bilda regering före jul och att en grundförutsättning är att den nya administrationen tar "en tydligt pro-europeisk riktning".

"Österrike kan bara bli stark om vi inte vara är medlemmar i EU, utan också aktivt hjälper till att stärka EU", sade Sebastian Kurz.

Österrike tar över ordförandeklubban i EU under andra halvåret nästa år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?