1515
Annons

Högerpartierna överens om pensioner

Högeroppositionen har enats om förslag för att stärka pensionärernas ekonomi.

De utmanar därmed regeringens förslag om ett garantitillägg för pensionärer.

”Vi har kommit överens om ett bättre motalternativ. Regeringens förslag är dåligt på många olika vis”, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson har tillsammans med sina kollegor i oppositionspartierna enats om ett förslag för att stärka pensionärernas ekonomi.
Ulf Kristersson har tillsammans med sina kollegor i oppositionspartierna enats om ett förslag för att stärka pensionärernas ekonomi.Foto:Paul Wennerholm/TT

Överenskommelsen mellan Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) och Sverigedemokraterna (SD) består av tre delar.

Detta är ”den största förstärkningen av pensionärernas ekonomi sedan det nuvarande pensionssystemet infördes”, skriver de fyra partiernas ledare på DN Debatt.

Den första delen består av en höjning av garantipensionen och bostadstillägget från oktober i år. Det ska ge de sämst ställda pensionärerna en tusenlapp mer i månaden.

”Vi ger lika mycket pengar som regeringen till de pensionärer med allra mest ansträngd ekonomi”, säger Kristersson.

Det handlar framför allt om ensamstående kvinnor som lever på garantipension.

Den andra delen i överenskommelsen innebär att skatten på pension sänks för alla pensionärer från den 1 januari nästa år. Skattesänkningen innebär till exempel 200 kronor mer i plånboken per månad för de med en total pensionsinkomst på över 14 000 kronor, enligt de fyra partierna.

Den tredje delen innebär att man inför en ”gas” i pensionssystemet som innebär att utbetalningarna ökar i goda ekonomiska tider. Kristersson bedömer att ”gasen” skulle kunna ge ett par hundralappar mer i plånboken i goda tider.

M-ledaren räknar med att ”gasen” kan vara på plats under 2023, eftersom den redan är utredd.

Kristersson pekar på att de tre delarna i överenskommelsen gör att alla pensionärer får stärkt ekonomi, till skillnad från regeringens förslag. Dessutom slipper man, enligt M-ledaren, oönskade marginaleffekter.

”Vi värnar arbetslinjen. Vi tar bort risken för marginaleffekter där den som skulle ha jobbat mera skulle kunna få mindre i pension än den som jobbat mindre”, säger Kristersson.

M-ledaren bedömer att högerpartiernas förslag har goda chanser att vinna över regeringens förslag om garantitillägg, när riksdagen ska fatta beslut senare i vår.

Det hänger dock på att Centern inte röstar på regeringens förslag utan lägger ned sina röster.

”Vi noterar att Centern har yrkat avslag på regeringens förslag. De tycker att det är dåligt. Vårt förslag har därför mycket goda möjligheter att bli verklighet”, säger Kristersson.


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?