ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Höga kusten har Sveriges vackraste natur

  • Foto: TT

Sveriges vackraste natur finns i Höga kusten i Ångermanland, enligt en ny omröstning.
"Att allt det här har varit under vatten – det är en hisnande känsla", säger Anna Carlemalm på områdets besökscentrum.

Det är natur- och miljötidningen Sveriges Natur som har låtit sina läsare rösta fram var Sveriges vackraste natur finns. Först fick läsarna skicka in sina egna förslag och efter det tog en jury, företrädd av natur-tv-profilen Martin Emtenäs, fram tio finalister som tidningens läsare fick rösta på.

På tredje plats hamnar Skierfeklippan i Sarek, tvåa är Blekinge skärgård – och som slutsegrare står alltså Höga kusten.

"Bra röstat" Det är jättekul. Det är ju så himla vackert här. Så det var ju bra röstat, säger Anna Carlemalm som är föreståndare för Naturum, Höga kustens besökscentrum.

Hon tror att så många har röstat för att det, helt enkelt, är så vackert i Höga kusten.

"Jag är inflyttad och blev också väldigt förtjust i landskapet här. Det är ingen annanstans i Sverige vi har så här höga berg nära kusten. Så det är lite unikt såklart", säger Anna Carlemalm. Fjäll, hav och skärgård

Hon beskriver att landskapet ger en fjällkänsla samtidigt som man har hav och skärgård.

"Det är en fascinerande kombination."

Naturen ger också, berättar hon, hällmarkskänslor.

"Och den underliggande vetskapen av att landet höjer sig för varje år, eftersom vi har så stor landhöjning här. Att allt det här har varit under vatten — det är en hisnande känsla när man tänker på det", säger Anna Carlemalm.

Höga kusten är namnet på kustområdet mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland. Sedan år 2000 är området klassat som världsarv av FN:s organ Unesco på grund av den unikt stora landhöjningen efter den senaste istiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer