Höga kusten-företag antar Akelius utmaning

Intresseorganisationen Höga Kusten Industrigrupp sällar sig till de givmilda i Akelius utmaning. Medlemsföretagen skänker tillsammans 250.000 kronor till Läkare utan gränser.

Malte Frisk, ordförande i Höga Kusten Industrigrupp.
Malte Frisk, ordförande i Höga Kusten Industrigrupp.Bild:TT/Jack Mikrut

Mitt i det natursköna Ångermanland har Höga Kusten Industrigrupp (HKIG) sitt näste. Organisationen samlar 34 större teknik- och exportföretag från Kramfors, Härnösand, Sollefteå och omkringliggande kommuner.

Medlemsföretagen, bolag upp till 550 anställda, brukar enskilt ge pengar till olika välgörande ändamål. Gåvan till Läkare utan gränser sker utöver det vanliga välgörenhetsarbetet – i år är första gången som bolagen även skänker tillsammans som grupp.

”Eftersom många av våra medlemsföretag alla är exportföretag som jobbar globalt, är det också viktigt att vi tar ett globalt ansvar för vad som händer i världen. Jobbar man globalt så måste man kunna ta ansvar även för det som händer utanför regionen”, säger Malte Frisk, ordförande i HKIG, och tillägger:

”Vi såg en chans – tack vara Akelius utmaning – att få stor effekt på vårt bidrag. Att vi på ett effektivt sätt får in mycket pengar till en bra grej.”

25.000 kronor vardera skänks av medlemsföretagen Logosol, Absolicon, Edmo Lift, Elpress, Stringo, Haglöf och Mondi Dynäs.

Med bidraget vill HKIG sända en hälsning till andra intresseorganisationer och bolag – det är enkelt att skänka effektivt för den globala nyttans skull.

”Det jag vill säga är att den insats som vi gjorde nu var otroligt tidseffektiv, det krävdes ytterst få samtal för att få igång engagemanget. Jobbar man så här effektivt är det enkelt att ta chansen att bidra till något bra”, säger Malte Frisk, ordförande i HKIG och även vd för  medlemsföretaget Logosol.


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?