Höga förväntningar på laddat brexitmöte

BRYSSEL

Under onsdagen anländer Theresa May i Bryssel för ett laddat möte med Jean-Claude Juncker om brexitparternas gemensamma framtid. Båda ledare har kniven mot strupen i brexitförhandlingarnas sista timme.

Förväntningarna inför onsdagens möte i Bryssel mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är höga.
Förväntningarna inför onsdagens möte i Bryssel mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är höga.Foto:Virginia Mayo/TT

Förväntningarna inför dagens möte i Bryssel mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är höga. 

Ledarna för brexitparterna träffas klockan 17:30 för att diskutera framtida relationen mellan EU och Storbritannien efter att den senare lämnat unionen. Vad som sker efter brexit ska formaliseras i den gemensamma deklarationen om framtida relationer som Theresa May och Jean-Claude Juncker nu ska försöka komma överens om. 

Ingen liten uppgift kan tyckas. Enligt flera källor med insikt i processen som Di pratat med i Bryssel saknas fortfarande betydande delar av deklarationen. 

Och klockan klämtar för brexitförhandlingarna. Redan på söndag ska rådet samlas för ett extrainsatt toppmöte. Då ska rådet för första gången formellt ta del av förslaget till utträdesavtal som presenterades i förra veckan, även deklarationen behöver vara mer färdigställd vid tillfället.

Trots att förväntningarna alltså är höga inför mötet, försöker kommissionen gjuta olja på vågorna i Bryssel. 

Under gårdagens dagliga pressträff kallade kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas dagens möte mellan Theresa May och Jean-Claude Juncker för en ”eftermiddagste”. 

Däremot ville Margaritis Schinas inte svara på journalisternas många frågor kring vilka specifika detaljer i deklarationen som parterna ska komma överens om.

Båda sidor har varit tydliga med att inget är klart förrän allt är klart, just nu är alltså inget riktigt klart. Den gemensamma deklarationen kommer inte vara juridiskt bindande men ska fungera som ett ramverk för hur den gemensamma framtiden ska se ut efter brexit. 

Det innebär ännu en potentiell politisk kontrovers för Theresa May som pressats rejält på hemmaplan sedan hon i förra veckan meddelade att hennes regering kommer godta förslaget till utträdesavtal som presenterades den 14 november. 

Flera av Theresa Mays ministrar avgick i samband med beskedet. Kanske mest iögonfallande hennes chefsförhandlare och brexitminister Dominic Raab, den andra personen att lämna posten. Dessutom revolterar Theresa Mays stödparti DUP i protest mot brexitavtalets bestämmelser kring Nordirland.

Trots det stora motståndet pekar mycket på att Theresa May kommer undan en förtroendeomröstning. Motståndarna ser helt enkelt inte ut att kunna samla ihop det stöd som krävs för en sådan omröstning.

Men även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker pressas i den till synes omöjliga uppgiften att få fram ett brexitavtal som ska göra alla nöjda. 

Spaniens utrikesminister Josep Borrel deklarerade i början på veckan att man inte kan godta avtalet om inga ändringar görs i avtalets avsnitt om Gibraltar. Dessutom har Frankrikes krav på att Storbritanniens fiskevatten ska hållas öppna lett till att ett antal ledamöter från Skottland surnat till och kan säga nej till avtalet.

Därmed kan det vara läge för någon av parterna att ta med sig socker till eftermiddagsteet i dag 17.30, inte minst för att kunna söta avtalet något och nå en överenskommelse om parternas framtid inför toppmötet på söndag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?