1515

Hög stämning och goda råd när nya Gasellvinnare korades i Göteborg

Att tänkta långsiktigt och att välja sina partners med omsorg. Det var två av råden som gasellföretagen i Västra Götaland och Halland fick under tisdagens festligheter i Göteborg. Sedan får man också vara beredd på att omvärdera och våga ställa om.

Claes Jörstam, kontorschef Grant Thornton i Göteborg och kvällens prisutdelare, och Di:s Anna Ekelund tillsammans med Nevecka, vinnare Halland.
Claes Jörstam, kontorschef Grant Thornton i Göteborg och kvällens prisutdelare, och Di:s Anna Ekelund tillsammans med Nevecka, vinnare Halland.Foto:Jack Mikrut

Stämningen var hög och belysningen dämpad när de främsta tillväxtföretagen i Västra Götaland och Halland skulle utses på tisdagen. Göteborg hör till de sista stoppen på Gasellturnén. Nästa vecka väntar Malmö - och sen återstår bara finalen i Stadshuset i Stockholm den 1 december.

Tisdagens Gasellgala ägde rum på Clarion Hotel Post i Göteborg.
Tisdagens Gasellgala ägde rum på Clarion Hotel Post i Göteborg.Foto:Jack Mikrut

”Vad vi har längtat efter att få komma ut och träffa er”, inledde Anna Ekelund, nyhetschef och programledare på Di, som guidade gästerna genom kvällen tillsammans med Di:s debattredaktör Andreas Johansson. 

Först ut bland gästtalarna var Fredrik Hamilton, grundare och vd för leveransföretaget Budbee. Bolaget fick en rejäl skjuts under pandemin när alla ville få sina näthandlade varor hemlevererade och värderas nu till nästan 5 miljarder kronor.  

I bolagets ägarlista återfinns numera tunga aktörer som investmentbolaget Kinnevik, pensionsjätten AMF, Stena Sessan samt H&M Colab. Men i framtiden är börsen, enligt Fredrik Hamilton, ett naturligt steg. 

”Det är klart vi ska dit. Det har vi sagt, men vi har inte sagt när. För att komma dit måste man växa snabbt och vara lönsam. Vi växer snabbt, men är ännu inte lönsamma”, säger han.

”Vi har växt väldigt starkt de senaste åren och i år är inget undantag” säger Fredrik Hamilton, grundare och vd för leveransföretaget Budbee.
”Vi har växt väldigt starkt de senaste åren och i år är inget undantag” säger Fredrik Hamilton, grundare och vd för leveransföretaget Budbee.Foto:Jack Mikrut

Siktet är tills vidare inställt på att bli en europeisk gigant. 

”Två saker har varit viktiga i mitt bygge. Det ena är att tänka långsiktigt hela tiden. Det gör att man tar hand om sina kunder, partners, anställda och andra. Det andra är att lyssna på marknaden, vad som efterfrågas och våga ställa om”, säger han.

Sara Serray, nästa gästtalare, är från början apotekare och kostexpert, men driver sedan några år det Göteborgsbaserade företaget Wellibites, som tillverkar och säljer godis utan socker, gluten och palmolja. Godiset började hon provkoka i sin mammas kök. 

Bolaget är numera sålt till börsnoterade Humble Group och investerarna i tv-programmet Draknästet fick därmed nobben. Sara Serray berättar att det hade att göra med att Humble var den aktör som bäst kunde hjälpa henne att nå målen hon satt upp för bolaget. 

När hon får frågan om vad henne bästa råd är till andra entreprenörer som funderar på att ta in investerare svarar hon: 

”Det ska verkligen vara rätt partners. Och lyssna inte bara på orden”, säger Sara Serray och ger istället tipset att leta efter tecken på att den som uppvaktar verkligen har rätt kompetens.

Sara Serray, grundare och vd Wellibites.
Sara Serray, grundare och vd Wellibites.Foto:Jack Mikrut

Hon får även frågor om sin tankar kring barnarbete. Hennes systerdotter spelade nämligen en viktig roll hon tog fram sina första recept. 

”Hon har varit den ultimata smakpanelen. Hon var superhård i början. Jag fick verkligen steppa upp.”

Näste gästtalare rattar även han ett företag med Kinnevik som delägare. Johan Lagercrantz är vd på Mathem som säljer dagligvaror på nätet. Bolaget grundades 2006 av makarna Johan och Karoline Kull som tröttnat på slentrianmässiga inköpsrundor.

Johan Lagercrantz berättar att det inte är helt enkelt att ta över ett familjeföretag, någon annans livsverk. Till dem som står inför en liknande utmaning säger han:

”Man måste sätta sig in i kulturen och vilka värderingar som gäller. Man måste jobba noga kring hur man gör förändringar och se till att hela bolaget är med på resan”.  

Johan Lagercrantz, vd för Mathem.
Johan Lagercrantz, vd för Mathem.Foto:Jack Mikrut

Till gasellvinnare i Västra Götaland utsågs Boråsföretaget Expresspack Sweden. Vinnare i Halland blev anläggnings- och elinstallationsbolaget Nevecka.

Di:s Anna Ekelund och Andreas Johansson tillsammans med Expresspack Sweden, vinnare Västra Götalands län.
Di:s Anna Ekelund och Andreas Johansson tillsammans med Expresspack Sweden, vinnare Västra Götalands län.Foto:Jack Mikrut

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?