1515
Annons

Hög AF-chef slutar efter konflikt om privatisering

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén lämnar sitt jobb. En förklaring är att hon inte är överens med generaldirektören om privata aktörer ska hjälpa även långtidsarbetslösa. 

Annika Sundén.
Annika Sundén.Foto:Pontus Lundahl/TT

Di rapporterade i slutet av förra året att regeringen ger AF större möjligheter att avstå från att använda privata leverantörer samtidigt som man ökar trycket på att få ned långtidsarbetslösheten.  

Det är en möjlighet som Annika Sundén, analysdirektör sedan knappt sex år i myndigheten och med en plats i ledningsgruppen, inte tycker att Arbetsförmedlingen har tagit i tillräckligt stor utsträckning. 

Nu väljer hon att sluta då hon känner sig klar med uppdraget men också på grund av en konflikt med generaldirektör Maria Mindhammar om vägvalet kring privatiseringar, vilket SVT var först med att rapportera om. 

”Det handlar också om myndighetens vägval när det gäller hur man arbetar med långtidsarbetslösa”, säger Annika Sundén till Di och uttrycker åsikten att matchningstjänsten Rusta och Matcha fungerar dåligt för dem som varit arbetslösa länge. 

Vad Di erfar har Annika Sundén stöd av fler personer i myndighetens toppskikt. 

”Det sjuder och jäser ordentligt inom högsta ledningen”, säger en källa till Di. 

Generaldirektör Maria Mindhammar medger att det finns en konflikt.    

”Vi är överens om att hon ska sluta”, säger hon. 

Men i sak slätar hon över oenigheten, inte minst i inställningen till privata matchningstjänster.  

”Jag håller helt med där. Det är endast en mindre del av de långtidsarbetslösa, 20 procent, som är aktuella för tjänsterna”, säger Maria Mindhammar och pekar på att Arbetsförmedlingen ska erbjuda en egen ”palett” av åtgärder. 

Annika Sundén kritiserar även att myndigheten inte satsar tillräckligt på personer med funktionsnedsättningar och utrikes födda kvinnor. För den senare gruppen avslutades nyligen ett EU-finansierat projekt trots goda resultat, enligt den tidigare analyschefen. 

”Jag hade önskat att det hade implementerats i verksamheten. Utvärderingar visar att det inte är dyrare än andra insatser”, säger hon. 

”Det är ett projekt med bra resultat som vi måste ta ställning till om vi ska fortsätta med”, säger Maria Mindhammar. 

Samtidigt svajar beskeden från Arbetsförmedlingen. I en artikel på intranätet riktad till de anställda som publicerades för en vecka sedan med rubriken ”Leverantörerna - vår förlängda arm” beskriver myndigheten en långtgående privatisering. 

”I stället för att leverantörerna är kompletterande utförare av våra tjänster, så är det nu endast de som ska vara utförarna, medan vi har ansvar för bedömning, beslut, kontroll och uppföljning”, skriver myndigheten. 

Nu tar generaldirektören avstånd från artikeln. 

”Det där var en olycklig formulering. Vi pratade med den chefen och det var inte så hon menade, definitivt inte”, säger Maria Mindhammar. 

”Det är absolut inte så att alla långtidsarbetslösa ska gå till fristående aktörer. Det uttrycket ställer jag mig inte bakom”, säger hon vidare. 

Di har tidigare rapporterat om att Arbetsförmedlingen i prognos efter prognos har lovat större volymer av anvisningar till fristående leverantörer än man har levererat, vilket har resulterat i neddragningar och uppsägningar bland företagen. 

”Vi har haft stora volymer och kunnat leverera, men inte alls i den takt som jag har uppfattar att förväntningarna har varit”, säger Maria Mindhammar. 

 


Nytt bottenrekord för Libanons pund – rasat 95 procent på två år

Från 1.500 per USA-dollar till mer än 35.000 per dollar. Så mycket har det libanesiska pundet rasat på två år, alltså en nedgång med 95 procent.

Foto:Hussein Malla

Inflationen är bortom kontroll i landet, och den som inte har utländsk hårdvaluta att betala med får exempelvis bara el i uttagen någon enstaka timme per dygn.

Libanons pund var i decennier låst till USA-dollarn till kursen 1.500:1. Men sedan myndigheterna misslyckats med att hålla låsningen faller nu kursen mer för varje dag.

Omvärlden kräver politiska reformer för att hjälpa till, men makthavarna i Beirut är splittrade och beskrivs som korrumperade. Ett parlamentsval häromveckan ledde inte till någon ljusning, utan fick tvärtom pundet att falla ännu snabbare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?