1515

Hockeyvännerna möblerar om

VÄXJÖ. Digitaliserad möbelhandel, breddat sortiment och nya kunder som Ellos och Bygghemma.  Så har de tidigare hockeykompisarna Ola Johansson och Gustaf Karlsson fått sitt möbelföretag Venture Design att växa.

Bolaget är årets Gasellvinnare i Kronobergs län.

KÖPFEST. Gustaf Karlsson och Ola Johansson, grundare av Venture Design, har fått rejäl snurr på sina digitala möbelaffärer under pandemin och planerar för fortsatt tillväxt.
KÖPFEST. Gustaf Karlsson och Ola Johansson, grundare av Venture Design, har fått rejäl snurr på sina digitala möbelaffärer under pandemin och planerar för fortsatt tillväxt.Foto:Jack Mikrut

När pandemin tvingade folk att stanna hemma och butiker stängde gjorde vi oss redo för att fler konsumenter istället skulle börja handla online. Det var den möjligheten vi såg i det som hände”, säger Ola Johansson, vd och delägare i Venture Design.

För den Växjöbaserade möbelgrossisten, som säljer till andra butiker främst online, blev pandemiåret 2020 företagets bästa hittills med en omsättningsökning på nästan 30 procent. Och för att hantera köpfesten behövdes flera anställda. 

”Vi var tidigare en liten organisation men sedan pandemin slog till har vi i snitt anställt en person i månaden och är nu 29 anställda. Det är krävande men utan mer personal hade det inte varit möjligt att växa som vi har gjort och vi vill växa”, säger Gustaf Karlsson, delägare i Venture Design.

Nyligen gick flyttlasset till större kontorslokaler som ligger ett stenkast från grannar som Växjö Lakers Hockeys hemmaarena och det flerfaldiga Gasellföretaget Fortnox huvudkontor.

”Nu har vi utrymme att möblera med avstånd för de som vill arbeta på kontoret och här kan vi växa ett tag till”, säger Ola Johansson.

Men för att se den för e-handelsföretagen så viktiga fotostudion tar vi en kort promenad till en anonym lagerbyggnad hundra meter bort. Här finns hyllmeter med rekvisita som kuddar, krukor och lampor för att skapa miljöer med de möbler man säljer online. 

”Vi har fotograferat åttahundra nya produkter bara i år. Istället för stora utställningslokaler så har vi en digital fotokatalog med vårt produktsortiment och dessa bilder används också av våra kunder i deras egen e-handel som marknadsföring mot onlinekunder”, säger Ola Johansson.

Längst in i lokalen finns en automatiserad digital fotostudio med en stor vridscen som kan fotografera möbler och andra inredningsdetaljer i 360 graders vinkel. En investering på drygt en miljon kronor.

”I samarbete med ett danskt företag så är vi först med att kunna fotografera stora möbler från alla vinklar. Kunden kan då online vrida och vända och titta på exempelvis en stor byrå såsom man skulle ha gjort ute i en fysisk butik”, säger Ola Johansson.

Venture Designs möbler och heminredningen, inklusive utemöbler, säljs till 80 procent via olika nätsajter. Bland kunderna finns Ellos.se och Bygghemma.se.  

Produktutvecklingen sker i Växjö medan tillverkningen sker hos ett 50-tal fabriker i Kina och övriga Asien. Företaget producerar dels för sitt eget varumärke och dels för kunders varumärken så kallat private label. 

KÖPFEST. Ola Johansson och Gustaf Karlsson, grundare av Venture Design, har fått rejäl snurr på sina digitala möbelaffärer under pandemin och planerar för fortsatt tillväxt.
KÖPFEST. Ola Johansson och Gustaf Karlsson, grundare av Venture Design, har fått rejäl snurr på sina digitala möbelaffärer under pandemin och planerar för fortsatt tillväxt.Foto:Jack Mikrut

Sverige är den största marknaden men man har också försäljning i ytterligare 26 länder runt om i Europa.

”Vårt fokus är skandinavisk design och den är omtyckt runt om i Europa, så nu växer vi snabbast på exporten. Den står nu för 20 procent av omsättningen”, säger Ola Johansson.

Under Gasellundersökningens mätperiod 2017-2020 ökade bolagets omsättning med nästan 700 procent till 219 miljoner kronor. Omsättningsprognosen för 2021 är 319 Mkr.

”Vi startade 2014 med grossistförsäljning av utemöbler men 2017 valde vi att utöka sortimentet till att ha försäljning hela året istället för bara under utesäsongen. Året efter fick vi in stora kunder som Ellos. Dessutom har e-handeln tagit marknadsandelar de senaste åren vilket varit bra för vår tillväxt”, säger Ola Johansson.

Det är också viktigt att tillväxten är lönsam.

”Vi satsar bara de pengar vi själva tjänat ihop. Vi har lärt oss av andras misstag att inte köpa omsättning. Vi vill själva ha kontrollen över hur företaget ska utvecklas”, säger Ola Johansson.

LOGISTIK. Bolaget leverera möbler till bland andra Ellos.
LOGISTIK. Bolaget leverera möbler till bland andra Ellos.Foto:Jack Mikrut

Ishockey förde dem två kompanjonerna samman. De blev bästa vänner när de två spelade för division två-laget Alvesta SK.

”Våra karriärer skulle inte ta oss längre än så och då blev det mer intressant att satsa på affärer istället, men det var först när vi snörade av för gott som vi började prata om att göra något ihop”, säger Gustaf Karlsson som startade byggfirma direkt efter gymnasiet.

Första bolaget de startade tillsammans var bygg- och fastighetsföretaget Lektum Fastigheter med Gustaf som vd, medan Ola arbetade som säljare för ett företag som sålde utemöbler.

”Jag lärde mig möbelbranschen och såg en potential i digitaliseringen och e-handeln och möjlighet att pressa bruttomarginalen i olika segment. Det tog jag med mig när vi senare startade Venture Design”, säger Ola Johansson.

I den gemensamma företagsgruppen Växjö Invest ingår numera Lektum Fastigheter och Venture Design Group där Venture Design är det största bolaget. Logistiken sköts av systerföretaget Venture Design Logistic som omsatte 9,2 Mkr år 2020 och har 20 anställda.

”För att få bättre kostnadskontroll över logistiken har vi valt att lägga verksamheten i ett separat bolag. Vi har ett lager på 30000 kvadratmeter i Knäred och där passerade 2000 containrar förra året”, säger Ola Johansson.

Hur har skenande fraktpriser och brist på containrar påverkat er?
”Läget påverkar alla företag världen över men vi drivs av att lösa problem så hittills har vi lyckats fylla våra containrar och fått de skeppade utan större förseningar”, säger han.

Hur ser företaget ut om tre år?
”I år kommer vi passera 300 miljoner kronor i omsättning och vi vill växa med 30 procent om året så då bör vi ha passerat en halv miljard”, säger Ola Johansson.

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?