1515

Hockeylandslagets nya kostymer – rena skräpet

Liseberg blir först ut, men även hockeylandslaget ska klä sig i gammalt plastskräp.
Bakom planerna står Boråsföretaget Tailor som tror på ett genombrott för mer miljövänliga kostymer.

Tre Kronor, när årets kostymer från Boråsföretaget Tailor provades ut.
Tre Kronor, när årets kostymer från Boråsföretaget Tailor provades ut.

”Textilindustrin överlag har dåligt rykte när det gäller miljöfrågor och för mig som bland annat brinner för att göra något mot plastnedskräpningen i haven så känns det otroligt roligt att vi har hittat den här möjligheten att ta ett miljöansvar och göra verklig skillnad”, säger Emil Pettersen, vd för Tailor Konfektion.

Bolaget, med säte i Borås och anor från textilföretaget Algots, har utveckling och produktion av kostymer och andra profilkläder till företag och offentlig sektor runt om i Europa.

I jakten på mer miljövänliga alternativ fick det höra om ett nytt tyg, som tagits fram av italienska Miroglio, som består till drygt hälften av återvunnen polyester från flaskor och förpackningar och i övrigt av bland annat merinoull.

”Vi har testat kvaliteten som är minst lika bra som den som utgår från ny plastråvara. Och gensvaret från distributörerna och kunderna har varit fantastiskt. Det är uppenbart att många letar mer miljövänliga alternativ även när det gäller kläder”, säger Emil Pettersen.

På vilket sätt är de mer miljövänliga?
”Genom att gammal plast återanvänds minskar risken att den hamnar i havet som skräp. Och dessutom minskar ju efterfrågan på ny fossilbaserad plast.”

Tailor har fått ensamrätt till de nya kostymtygerna i Sverige och Norge. Hittills har Liseberg valt att satsa på skräpbaserade kostymer till nöjesparkens chefer, arbetsledare och annan personal som bär kostym i takt med att de gamla traditionella kostymerna behöver ersättas.

”Vi jobbar sedan flera år intensivt för ökad hållbarhet och miljöansvar, och det gäller även personalens kläder. Vi upplever att kvaliteten på det nya tyget är bra och att det är snällare mot miljön är en extra bonus som vi värdesätter högt”, säger Gun Blomberg, uniformschef på Liseberg.

Tailor som är sponsor till Tre Kronor uppger att även hockeylandslaget kommer att få kostymer baserade på återvunnen plast till nästa mästerskap.

”Vi ser på allt fler områden att kunderna vill kunna agera hållbart och ta miljöansvar och klädbranschen har hittills hört till de sämsta. Men det håller inte, och vi tror att klädproducenter som har miljövänliga alternativ inte bara bidrar till miljön utan är de som blir de största vinnarna även ekonomiskt”, säger Emil Pettersen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?