ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

H&M:s vd: ”Klädskam” kan få fruktansvärda konsekvenser

  • Karl-Johan Persson varnar för att skambelägga klädköp och shopping. ”Det har liten miljöpåverkan men kan få fruktansvärda sociala konsekvenser”, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg. Foto: Jesper Frisk

H&M:s vd Karl-Johan Persson varnar för att skambelägga konsumenter kan ge ”fruktansvärda sociala konsekvenser”.

Flygskam är redan etablerat begrepp i klimatdebatten och många resenärer tvekar att ta flyget av hänsyn till miljön.

Nu varnar H&M:s vd Karl-Johan Persson för att också skambelägga klädköp och shopping. Klimatrörelsen, inspirerad av aktivisten Greta Thunberg, handlar till stor del om att stoppa saker, menar H&M-chefen.

”Det har liten miljöpåverkan men kan få fruktansvärda sociala konsekvenser”, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg

H&M är en del av modeindustrin som kritiserats för textilarbetarnas dåliga arbetsförhållanden och för industrin skadliga miljöpåverkan. Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans. 

”Vi måste minska vår miljöpåverkan. Samtidigt måste vi också fortsätta skapa jobb, bättre hälso- och sjukvård och allt som följer med ekonomisk tillväxt”, säger Karl-Johan Persson.

Han menar att det är bättre att hantera klimatfrågan med innovation, förnybar energi och förbättrade material än ett köpstopp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer