1515

H&M:s vd Karl-Johan Persson kritiseras av aktieägare

H&M:s vd Karl-Johan Persson kan få det hett om öronen på onsdagens kapitalmarknadsdag. Enligt en artikel i Financial Times ifrågasätts han av aktieägare, som jämför företaget med Nokia och IBM. 

Bild:Oskar Omne

"Han är definitivt inte rätt person. Problemet är att han inte riskerar att bli utsparkad", säger en anonym investerare till tidningen om H&M HM B -0,65% Dagens utveckling :s vd Karl-Johan Perssons förmåga att leda bolaget. 

Samma person jämför H&M med Nokia, Ericsson och IBM - superföretag som alla mötts av en verklighet i förändring. 

Karl-Johan Persson själv, verkar dock inte tvivla på att han är rätt person att leda H&M genom krisen. 

"Jag är väldigt motiverad. Jag får frågor om hur jag mår och om jag ska sluta. Jag tycker att jag har styrelsens stöd och kollegornas. Vi vet vad som ska göras. Vi har bara inte genomfört saker och ting bra nog", säger Karl-Johan Persson till Financial Times. 

Artikeln ringar in flera av H&M:s problem: det går inte längre att växa genom att bara öppna nya butiker, när vinsten släpar efter. Bolaget har svårt att konkurrera med de renodlade e-handlarna på nätet och i den fysiska världen möter bolaget motstånd både från ännu billigare butiker som irländska Primark och från något dyrare spanska Zara. 

Karl-Johan Persson medger för Financial Times att något måste göras:

"Vad som är långsiktigt bäst har alltid varit vårt fokus. Men samtidigt har planen alltid varit att leverera goda resultat på kort sikt. Och det gjorde vi inte 2016 och 2017, så vi måste ändra oss", säger han. 

Det får en svensk investerare att reagera. 

"De fortsätter att upprepa att de agerar på lång sikt, men vi har sett tio år med fallande marginaler - är inte det på lång sikt? Vad gör de åt det?", säger investeraren till Financial Times.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?