ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
H&M:s kris

H&M:s vd Karl-Johan Persson kritiseras av aktieägare

H&M:s vd Karl-Johan Persson kan få det hett om öronen på onsdagens kapitalmarknadsdag. Enligt en artikel i Financial Times ifrågasätts han av aktieägare, som jämför företaget med Nokia och IBM. 

"Han är definitivt inte rätt person. Problemet är att han inte riskerar att bli utsparkad", säger en anonym investerare till tidningen om H&M:s vd Karl-Johan Perssons förmåga att leda bolaget. 

Samma person jämför H&M med Nokia, Ericsson och IBM - superföretag som alla mötts av en verklighet i förändring. 

Karl-Johan Persson själv, verkar dock inte tvivla på att han är rätt person att leda H&M genom krisen. 

"Jag är väldigt motiverad. Jag får frågor om hur jag mår och om jag ska sluta. Jag tycker att jag har styrelsens stöd och kollegornas. Vi vet vad som ska göras. Vi har bara inte genomfört saker och ting bra nog", säger Karl-Johan Persson till Financial Times. 

Artikeln ringar in flera av H&M:s problem: det går inte längre att växa genom att bara öppna nya butiker, när vinsten släpar efter. Bolaget har svårt att konkurrera med de renodlade e-handlarna på nätet och i den fysiska världen möter bolaget motstånd både från ännu billigare butiker som irländska Primark och från något dyrare spanska Zara. 

Karl-Johan Persson medger för Financial Times att något måste göras:

"Vad som är långsiktigt bäst har alltid varit vårt fokus. Men samtidigt har planen alltid varit att leverera goda resultat på kort sikt. Och det gjorde vi inte 2016 och 2017, så vi måste ändra oss", säger han. 

Det får en svensk investerare att reagera. 

"De fortsätter att upprepa att de agerar på lång sikt, men vi har sett tio år med fallande marginaler - är inte det på lång sikt? Vad gör de åt det?", säger investeraren till Financial Times.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies