1515

H&M:s riktkurser sänkta – aktien fortsatt nedåt

Nordkoreas kärnvapensprängning drog ner Asienbörserna något. Det smittade av sig på Stockholmsbörsen som öppnade på minus 0,70 procent.
Bland förlorarna syntes Probi som vinstvarnade i lördags och öppnade på minus 30,3 procent.
USA-börserna håller stängt i dag.

Probiotikabolaget Probi tyngde Stockholmsbörsen på måndagen och var strax innan klockan 10 nere på minus 31 procent.

Probi väckte sina aktieägare på lördagsmorgonen med beskedet att en av deras största kunder informerat dem om pågående lagerminskningar.

"Enligt information från kunden, förväntas lagerminskningen fortsätta under andra halvåret 2017 och första kvartalet 2018", skrev Probi i ett pressmeddelande.

Men varför lagret minskar har vd:n Peter Nählstedt ingen direkt kommentar till:

”Kunden har under slutet av 2016 och början av 2107 köpt på sig ett för stort lager av vår bakteriekultur till sin produkt”, säger han till Di.

Lagerminskningen förväntas påverka probiotikaföretagets nettoförsäljning negativt med cirka 50 miljoner kronor per kvartal under denna period jämfört med motsvarande perioder 2016 och 2017.

Lundin Mining är upp 2,50 procent efter att Di:s Anders Hägerstrand rapporterade att han spådde flera bra år för bolaget.

”Hittar vi inte enskilda projekt att förvärva tror jag att vi nu har en unik möjlighet att kunna köpa ett gruvbolag av betydande storlek”, säger vd:n Paul Conibear.

Börsveckan gav en rekommendation till hemelektronikkoncernen Electra på morgonen vilket fick bolaget att starta dagen på upp 10,8 procent.

Försvarsindustritillverkaren Saab är veckans aktie i Di och fick bolaget att stiga 5 procent 20 minuter in i handeln.

"Sedan toppen i juni har aktien tappat 20 procent. Det utgör ett bra läge att komma in i ett tillväxtbolag med stigande marginaltrend.", skriver Di:s analysreporter Magnus Dagel.

Klädjätten H&M fick sina riktkurser sänkta från 190 kronor till 185 av JP Morgan och var vid 09.45-tiden ner 0,45 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum fick en köprekommendation av Nordea, vilket gav aktien ett skutt upp till 2,27 procent.

Att regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak fick skolkoncernen AcadeMedia att falla något och var nere på minus 1,35 procent på morgonen.

Peter Malmqvist, analyschef på Remium, tror inte att börsen kommer att påverkas nämnvärt av vinsttaket och ser förslaget som ”verkningslöst”.

"Välfärdsbolagen kommer kunna bolla runt siffrorna i sin balansräkning.", säger han i Börsmorgon.

"Det finns bättre metoder att tillta om man vill att skolan inte ska gå med övervinst, till exempel utdelningstak och förbud att ta upp lån.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?