ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Kampen mot Corona

H&M ställer om produktion – ska tillverka ansiktsmasker

  • Foto: Maja Suslin/TT
  • Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion på H&M. Foto: Anna Palmqvist

Det skriande behovet på skyddsutrustning i vården får klädjätten H&M att ställa om sin produktions- och logistikkedja. Först ut blir ansiktsmasker som ska levereras från Kina till Europa. 

Till följd av coronapandemin råder akut brist på skyddsutrustning inom vården i Europa. Efter dialog med EU har H&M-gruppen därför tagit initiativ till att ställa om delar av sin produktion. 

”Vi undersöker hur vi kan använda vår produktions- och logistikkedja för att börja tillverka skyddsutrustning. I det arbetet har vi en nära dialog med EU om vilken utrustning som ska prioriteras, och just nu handlar det om ansiktsmasker”, säger Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion. 

I dagsläget tittar man på att producera masker i Kina där flera av de fabriker som H&M-gruppen har produktion i redan har ställt om för att möta den inhemska kinesiska efterfrågan på masker då smittspridningen var som störst i landet. Men när de första leveranserna skulle kunna ske är ännu oklart.

”Vi hoppas att få produktionen på plats så fort som möjligt. Men det hänger delvis på att produkten uppfyller de krav myndigheter, EU och WHO ställer på den här typen av skyddsutrustning, och där jobbar alla våra experter på certifiering, inköp och leverans på att uppnå snabba resultat.”

Den reguljära flygtrafiken är i princip nedmonterad, hur planerar ni att få hit utrustningen?
”Båttransport kommer inte att vara ett alternativ, men vår leverantörskedja har både kompetens och kapacitet att kunna transportera produkterna till Europa på bästa sätt, och där arbetar vi också mycket med att ställa om.”

Hur skyddsutrustningen ska distribueras när den når Europa kommer att beslutas i samarbete med EU, baserat på var behovet är som störst. H&M-gruppen har också fått information om att overaller, ansiktsskärmar och handskar behövs, och förbereder även för den typen av produktion. 

”Att ställa om produktions- och leverantörskedjorna är ett hårt lagarbete vi gör tillsammans med våra team ute i världen och den entreprenörsanda som finns i företaget kommer väl till pass i det här läget.” 

De senaste veckorna har klädjätten H&M varit under hård press. De hårda restriktionerna i många av världens länder, till följd av coronaviruset, har gjort att modebolaget fått stänga över 60 procent av sina butiker och personal har varslats och permitterats. I år blir också första gången som H&M slopar utdelningen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer