Annons

H&M ställer om produktion – ska tillverka ansiktsmasker

Det skriande behovet på skyddsutrustning i vården får klädjätten H&M att ställa om sin produktions- och logistikkedja. Först ut blir ansiktsmasker som ska levereras från Kina till Europa. 

Foto:Maja Suslin/TT
Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion på H&M.
Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion på H&M.Foto:Anna Palmqvist

Till följd av coronapandemin råder akut brist på skyddsutrustning inom vården i Europa. Efter dialog med EU har H&M-gruppen därför tagit initiativ till att ställa om delar av sin produktion. 

”Vi undersöker hur vi kan använda vår produktions- och logistikkedja för att börja tillverka skyddsutrustning. I det arbetet har vi en nära dialog med EU om vilken utrustning som ska prioriteras, och just nu handlar det om ansiktsmasker”, säger Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion. 

I dagsläget tittar man på att producera masker i Kina där flera av de fabriker som H&M-gruppen har produktion i redan har ställt om för att möta den inhemska kinesiska efterfrågan på masker då smittspridningen var som störst i landet. Men när de första leveranserna skulle kunna ske är ännu oklart.

”Vi hoppas att få produktionen på plats så fort som möjligt. Men det hänger delvis på att produkten uppfyller de krav myndigheter, EU och WHO ställer på den här typen av skyddsutrustning, och där jobbar alla våra experter på certifiering, inköp och leverans på att uppnå snabba resultat.”

Den reguljära flygtrafiken är i princip nedmonterad, hur planerar ni att få hit utrustningen?
”Båttransport kommer inte att vara ett alternativ, men vår leverantörskedja har både kompetens och kapacitet att kunna transportera produkterna till Europa på bästa sätt, och där arbetar vi också mycket med att ställa om.”

Hur skyddsutrustningen ska distribueras när den når Europa kommer att beslutas i samarbete med EU, baserat på var behovet är som störst. H&M-gruppen har också fått information om att overaller, ansiktsskärmar och handskar behövs, och förbereder även för den typen av produktion. 

”Att ställa om produktions- och leverantörskedjorna är ett hårt lagarbete vi gör tillsammans med våra team ute i världen och den entreprenörsanda som finns i företaget kommer väl till pass i det här läget.” 

De senaste veckorna har klädjätten H&M varit under hård press. De hårda restriktionerna i många av världens länder, till följd av coronaviruset, har gjort att modebolaget fått stänga över 60 procent av sina butiker och personal har varslats och permitterats. I år blir också första gången som H&M slopar utdelningen. 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?