Annons

H&M-rapport delar analytikerna

H&M:s försäljningsrapport i förra veckan splittrar marknaden, men i stora drag håller sig analytikerna till den syn de tidigare hade på klädbolaget.

Berenberg, med en säljrekommendation, tycker det är för tidigt att bli mer positiv samtidigt som SEB, som råder till köp, ser tillväxtpotential.

H&M:s försäljning i det tredje kvartalet präglades av stora sommarreor som väntas dra ner bruttomarginalen. Samtidigt har reorna enligt H&M lett till en förbättrad varulagersituation och goda förutsättningar för de nyinkomna höstvarorna.

"Vi tycker det är för tidigt att bli mer positiv. Vi tror ännu inte att lageröverskottet är utrensat, valutor ger en betydande motvind i det fjärde kvartalet, och den strukturella förändring ledningen genomför kommer att ta tid. Därför kommer intäktstillväxten och marginalerna vara lägre under en längre tid än vad marknaden räknat med", skriver Berenberg och sänker sina prognoser för vinst per aktie de kommande tre åren med 7, 2 respektive 1 procent.

SEB Equity tar mer fasta på H&M:s kommentar om en förbättrad lagersituation och ser möjligheten till en ökad fullprisförsäljning under september.

"Med förbättrade utsikter för en positiv jämförbar försäljning efter lagerutrensningen, och med en försvagad dollar som väntas ge stöd åt marginalen 2018, räknar vi med att vinsten per aktie ökar 17 procent", skriver SEB.

SEB:s estimat för 2018 ligger för just vinsten per aktie på 12:80 kronor, Berenbergs på 11:90 kronor och konsensus enligt SME Direkt på 12:22 kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?