1515

H&M-konkurrenten ger positiv vinstvarning

Den brittiska kläd- och inredningskedjan Next, konkurrent till H&M, har höjt sin resultatprognos något för innevarande räkenskapsår.

Bild:Carolina Byrmo/AP

Det skriver Bloomberg News efter att bolaget rapporterat (pdf) att omsättningen från fullprisvaror för perioden 1 november till 24 december steg med 1,5 procent, att jämföra med konsensusförväntningen på minus 0,5 procent och bolagets egen guidning på minus 0,3 procent.

Nexts resultatprognos (resultat före skatt) för det räkenskapsår som avslutas i januari höjs till 725 från 717 miljoner pund, mot bakgrund av just "bättre än väntad försäljning av fullprisvaror".

Bolaget rapporterar vidare att det har god kontroll på rådande lagernivåer, och att både butiks- och framför allt internetbaserad försäljning har förbättrats på sistone, kanske delvis tack vare kallt väder inför julen.

För nästa år väntar sig Next att många av årets utmaningar - såsom dämpad konsumentefterfrågan på grund av sjunkande realinkomster, ökad konsumtion av upplevelser på bekostnad av klädköp, och höjda kostnader - kommer att kvarstå.

"Dock tror vi att en del av denna motvind kommer att mojna under året som kommer; vi vet redan att kostnadsökningarna kommer att avta med 2 procentenheter under första halvåret och tror att det kommer att försvinna under andra halvåret", skriver bolaget.

Bland förhandstipsen från investmentbankernas mäklarbord syns skilda gissningar om hur positiv dagens kursutveckling i Nextaktien ska bli. Citi och RBC tror exempelvis på uppgångar om cirka 5 procent, Credit Suisse spår plus 2-3 procent, och Bank of America Merrill Lynch gissar på 6-8 procents uppgång.

I en intervju med Bloomberg News säger Nexts vd Simon Wolfson att bolaget ska försöka fortsätta minska kostnaderna i sin detaljhandelsverksamhet, att butiksöppningstakten lär minska, och att förväntningen på 2018 är att året blir mindre utmanande än 2017.

H&M HM B -0,21% Dagens utveckling var uppe 1,33 procent under onsdagsmorgonen och handlas nu till 171,32 kronor. 
Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?