ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

H&M blåste blankarna – igen

  • H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Di

Rapportrally för H&M och ny seger för Ola Rollén i rätten. Samtidigt är svenska industriklenoden Scania tillbaka på börsen – fast nu i form av Traton.

Di:s experter guidar dig till veckans viktigaste ekonominyheter.

Så går VM-kvarten – enligt börsproffsen

  • Foto: Michel Euler

På lördagskvällen möter blågult Tyskland i fotbollskvartsfinal med två VM-guld och ett silver på meritlistan mot svenskornas ett silver och två brons. Det ser övermäktigt ut. Men om ländernas börser duellerade istället, hur skulle det sluta då? Vi lät analytikerna vara domare i tre delar:
*Industriaktier. Är en paradgren för bägge. Elva svenskar och åtta tyskar ingår i Stoxx Europa 600-indexet. Svenskarnas aktier med Atlas Copco i spetsen har i år rusat mer, är skickligare på att skapa lönsamhet och värderas högre än de tyska som är mer bilberoende. Men analytikerna föredrar de tyska med försvarsstjärnan Rheinmetall och diversearbetaren Siemens i spets. Ett noll till Förbundsrepubliken.
*Banker. På finansfältet ställs SEB, SHB och Swedbank mot två olönsamma och lågt värderade tyskar, Deutsche Bank och Commerzbank. Svenskarnas aktier, främst Swedbanks, har sänkts av den baltiska penningtvättshärvan. Men tyskarna är ännu mer ogillade. Sverige kvitterar.
*Hela börsen. I år har det varit mer fart i Stockholms börs än i Frankfurts. Summerar vi råden för alla de 44 svenskarna som ingår i Stoxx Europa 600 har analytikerna satt 14 procentenheter fler köp än sälj. För de 75 tyskarna är övervikten 32 procentenheter. Det engelska anfallsesset Gary Lineker ha sagt att fotboll är enkelt. Tjugotvå jagar en boll i 90 minuter och Tyskland vinner alltid. Tyvärr verkar det gälla aktier också.

Dolda i värden ute i ljuset

  • Foto:

Investerare som gillar bolag med dolda tillgångsvärden hade en intressant vecka. I tisdags köpte AMF:s ett stort parti skog från Billerud Korsnäs för exceptionella 41.000 kronor hektaren. Det inte bara lyfte Billerud Korsnäs aktie utan synliggjorde även värdena i SCA:s, Holmens och Stora Ensos lågt redovisade skogar och satte fart på aktierna. På fredagen särnoterades Scaniaägaren Traton av Volkswagen. Och enligt danska tidningen Börsen ska EQT noteras i september och då får placerarna ett värde på Investors 19-procentiga innehav i riskkapitalisten.

H&M blåser blankare

  • Foto:

H&M rapporterade stark försäljning i juni och ett andrakvartalsresultat som väntat, tänker öppna färre nya butiker och behöll målsättningen att öka vinsten i år. Med en analytikermajoritet som säger sälj och blankare som satsat på kursnedgång behövdes inte mer för ett kursrally. Det var femte kvartalet i rad som H&M:s delårsrapporter applåderats med kursuppgångar och frågan är hur många som vågar gå emot nästa gång. 

Dyrbar Rollén friad igen

  • Ola Rollén. Foto: Di

För andra gången frikände det norska rättsväsendet Hexagons vd Ola Rollén i åtalet för olaglig insynshandel. Börsen höjde mätteknikbolagets aktie med 3,4 miljarder kronor. Om vi slarvigt antar 50-50 risk för fällande dom satte börsen ett värde på det dubbla för Hexagon-vd:n som nästa år firar 20 år på posten. Grattis i förskott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer